Daarmee bouwt het familiebedrijf verder aan een groene toekomst. De afgelopen jaren investeerde Vandersanden namelijk al in onder andere zonnepanelen en het gebruik van warmtekrachtkoppeling om warmte en elektriciteit op te wekken. Deze windturbine past binnen de duurzaamheidsstrategie van Vandersanden. De burgemeester van Lanklaar Sofie Vandeweerd (Open-Vld), Raf Jansen (COO bij Vandersanden) en Wim Thewissen (Group Manager Sustainability bij Vandersanden) waren aanwezig bij deze officiële ingebruikname.
Oog voor de buurt
Vandersanden koos voor zijn windturbine een type met minimale geluidsbelasting. Daarnaast wordt de installatie uitgerust met een meetsysteem om de impact van de slagschaduw op elke afzonderlijke gevel te meten en te beperken tot een maximum van acht uur per jaar en dertig minuten per dag. Slagschaduw ontstaat wanneer de zon tegen de wieken van de windturbine schijnt. Doordat de wieken van de windturbine bewegen, doet de schaduw dat ook, wat hinderlijk zou kunnen zijn voor omwonenden.Productie van energieverbruik van 2.000 gezinnen
In november 2021 startte Vandersanden met de voorbereidende werken op zijn terrein voor de plaatsing van de windturbine. Alle bouwelementen, zoals de mastdelen en rotorbladen, zijn in de loop van april geleverd en begin mei werd de opbouw volledig afgerond.De windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh energie leveren. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 2.000 gezinnen. Ruim 50 procent van die opgewekte energie zal ingezet worden voor de activiteiten van Vandersanden op zijn site in Lanklaar. Het resterende gedeelte wordt als groene elektriciteit op het net aangeboden.