Nieuwbouw

Bao Living haalt 750.000 euro op voor slimme, aanpasbare bouwmodules

Bao Living haalt 750.000 euro op voor slimme, aanpasbare bouwmodules
Benjamin Eysermans en Axel Van Der Donk, founders Bao Living
De bouwsector speelt een cruciale rol om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terug te dringen in Europa. Bao Living is met zijn slimme, aanpasbare modules die alle nutsvoorzieningen op één plek bundelt een pionier in betaalbaar en circulair bouwen. De Antwerpse scale-up rondde zopas een tweede kapitaalronde van 750.000 euro af om de duurzame transitie van de bouwsector te helpen versnellen.

De bouwsector is een van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. In de Europese Unie staat de sector op zijn eentje in voor 40 procent van de energieconsumptie, 36 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 33 procent van de afvalberg. De opmars van circulair bouwen en van nieuwe, innovatieve bouwmethodes moet die bloedrode cijfers de komende jaren fors naar beneden halen.

Bao Living haalt 750.000 euro op voor slimme, aanpasbare bouwmodules
De Antwerpse scale-up Bao Living speelt een voortrekkersrol in die shift. De Slimme Aanpasbare Module (SAM) die het bedrijf ontwikkelde, bundelt keuken, badkamer en alle nutsvoorzieningen op één plek in de woning. Verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica – inclusief leidingen, bedradingen en contactpunten – zitten allemaal samen in dezelfde slimme module. Die module kan niet alleen een pak sneller en 30 procent goedkoper geïnstalleerd worden. Ze is ook gemakkelijker te demonteren en bevordert hierdoor het circulair bouwen. Bao Living werkt niet met een vast ontwerp, maar ontwikkelde een software waarmee architecten en projectontwikkelaars kunnen schuiven met de modules om ze naar eigen wens optimaal te integreren in de bestaande leefruimte.

“Dat is nodig, want we gaan steeds compacter wonen”, zegt Benjamin Eysermans, een van de twee oprichters van Bao Living. “Tegen 2050 zal 70 procent van de wereldbevolking in steden leven, elke maand komt er een stad zo groot als New York bij. Die trend van verstedelijking is ook in België voelbaar: in 2000 waren nieuwbouwappartementen gemiddeld 90 vierkante meter groot, vandaag is dat nog maar 75 vierkante meter, en tegen 2030 wordt het 60 vierkante meter. Tegelijkertijd wordt bouwen steeds duurder. Het tekort aan arbeidskrachten en de strengere reglementering heeft de bouwkost in Vlaanderen op twintig jaar tijd met 75 procent doen stijgen. De bouwsector heeft nood aan disruptieve oplossingen die duurzamer én betaalbaarder wonen mogelijk maken.”

Bao Living haalt 750.000 euro op voor slimme, aanpasbare bouwmodules

Kapitaalronde van 750.000 euro

Bao Living heeft net een tweede succesvolle kapitaalronde afgerond. De scale-up haalde 750.000 euro op bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en een aantal andere investeerders.

Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV: “Steeds meer huishoudens bestaan uit één persoon. In heel België gaat het om 35 procent, in Brussel is het 50 procent, in andere Europese steden als Stockholm is het al 60 procent. We verwachten dat dit fenomeen zich in de toekomst nog verder blijft doorzetten, waardoor er per woonunit de facto minder bewoonbare oppervlakte nodig is. Om alleenstaanden de mogelijkheid te bieden een woning aan te schaffen die beantwoordt aan hun ruimtelijke behoeftes en aan hun budget binnen in een context waarbij vastgoedprijzen al jaren in de lift zitten, creëert een bedrijf als Bao Living een uitstekende oplossing.”

“We merken dat onze aanpak aanslaat bij projectontwikkelaars en architecten”, reageert Eysermans. “Deze financiële injectie bevestigt het vertrouwen in onze slimme module. Het is een belangrijk signaal naar de markt. Een bouwtraject neemt al snel verschillende jaren in beslag, dus de bouwsector wil partnerships voor lange termijn aangaan.”

Bao Living haalt 750.000 euro op voor slimme, aanpasbare bouwmodules
Sinds de lancering in 2018 verkocht Bao Living al zo’n 40 units. Met de nieuwe financiering wil de scale-up in 2021 nog een versnelling hoger schakelen. Naast de projecten die al in de pijplijn zitten, wil Bao Living verder investeren in R&D en in een uitbreiding van het team met sales- en marketingprofielen. Het eerste project in Nederland wordt in het voorjaar van 2021 gerealiseerd, op termijn moeten ook andere internationale markten volgen.

Voor de productie werkt Bao Living samen met grote bouwbedrijven als Groep Van Roey en Van Marcke. Die samenwerking laat het bedrijf toe om snel op te schalen wanneer de vraag naar de slimme SAM-modules nog verder aantrekt.