Batibouw in het teken van renovatie en ‘kostenoptimaliteit’
Batibouw staat dit jaar volop in het teken van renovatie en van ‘kostenoptimaliteit’. Op de eerste twee dagen van de beurs werd dan ook volop gereflecteerd over heel wat actuele thema’s: hoe blijft woningbouw betaalbaar, en welke keuzes moet men maken om het maximum uit energiebesparende maatregelen te halen? Het is alvast goed om in het achterhoofd te houden dat vooral in bestaande woningen qua energiezuinigheid de grootste winst te halen valt.Dat weet ook Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Annemie Turtelboom maar al te goed. Op de eerste beursdag wees zij op de vele mogelijke besparingen die energie-efficiënt renoveren met zich meebrengt, maar ook op de grote nog bestaande uitdagingen. Om de Europese isolatie-ambities te halen stelde de minister dat de renovatiegraad van woningen in Vlaanderen zelfs nog moet verdrievoudigen. Daarnaast zette zij ook enkele specifieke maatregelen in de schijnwerpers, zoals de sinds 1 januari ingevoerde energielening, die met voordelige rentes gezinnen wil aanzetten om energiebesparende maatregelen te nemen. Intussen zijn in Vlaanderen 363 energieleningen afgesloten, voor een gemiddelde leenprijs van € 3.700.
Ook het BouwForum van de Confederatie Bouw stond dit jaar in het teken van ‘financiële bouwstenen’. Wie wil bouwen en/of renoveren moet immers ook kunnen beschikken over de juiste financiële hefbomen om zijn of haar dromen waar te kunnen maken. Op het BouwForum werd bijvoorbeeld gedacht aan het beschikbaar stellen van een overheidswaarborg die kan helpen bij de aanvraag van een hypothecair krediet. Andere mogelijkheden die aan bod kwamen zijn de oprichting van gespecialiseerde fondsen, spaarproducten of crowdfunding, waarbij veel particulieren een klein bedrag investeren. Het slotwoord was voorbehouden aan Kris Peeters, vice-eersteminister en minister van Economie. Stakeholders en politici lijken het er roerend over eens: men dient de handen in elkaar te slaan om de sector – en daarmee ook de Belgische economie – de boost te geven die het verdient.
De Communication Awards
Communicatie is voor bedrijven van aanzienlijk belang om zichzelf en hun producten op de markt te profileren. Door hun deelname aan Batibouw zetten de exposanten al een stap in de goede richting om de naambekendheid van hun firma te versterken. Een beurs biedt immers het ideale platform voor live communication met klanten, prospects en leveranciers. Dit gaat echter niet allemaal vanzelf. Het publiek en de pers in de eerste plaats op de hoogte brengen van hun deelname aan Batibouw, is uiteraard een conditio sine qua non. Daarnaast dienen de producten ook ter plaatse op de best mogelijke manier te worden aangeprezen, opdat de bezoekers zich zowel vanuit esthetisch oogpunt aangetrokken voelen, als voldoende informatie terugvinden op de stand.Om deze exposanten die het maximum uit hun beursdeelname halen voor hun inzet te feliciteren, worden naar jaarlijkse gewoonte de Communication Awards uitgereikt. De jury bestaat hierbij uit professionals uit de beurs- en communicatiesector. Tijdens de exposantencocktail werden de winnaars van de verschillende categorieën bekend gemaakt:
Het bedrijf Duco (Paleis 12 – stand 501) werd beloond met een Communication Award voor de meest efficiënte beurscommunicatie voor standen groter dan 70 m². De andere genomineerden waren Group De Keyzer (Alke) (Paleis 7 – stand 213) en Quick-Step (Paleis 6 – stand 219). In de categorie standen kleiner dan 70 m² werd Jaga (Paleis 12 – Stand 300) tot winnaar uitgeroepen, voor Antargaz (Paleis 12 – Stand 407B).
De prijs voor de beste productpresentatie werd uitgereikt aan Jasno (Paleis 3 – Stand 402) in de categorie exposanten met een stand kleiner dan 70m². Het ging daarbij L-Door (Paleis 1 – Stand 207) vooraf.
Geberit (Paleis 7 – Stand 107) ontving de eerste prijs in de categorie exposanten met een stand groter dan 70m². Stiebel Eltron (Paleis 12 – Stand 102), en Whirlpool (Paleis 11 – Stand 100) staken de andere nominaties op zak.