Domotica

Batibouw 2018: Altijd en overal in verbinding met je huis

Batibouw 2018: Altijd en overal in verbinding met je huis
Het licht dimmen met je smartphone? Handig de cv-ketel laten aanspringen als je het kantoor verlaat? Of de koerier snel even binnenlaten vanop afstand? Connectiviteit is dé woontrend van het moment. Maar waar moet je als bouwheer rekening mee houden, en welke systemen zijn het interessantst voor de toekomst? Kies je voor klassieke domotica? Of ga je aan de slag met het internet of things (IoT)? Een antwoord op al deze vragen krijgen (ver)bouwers onder meer in Paleis 9 op Batibouw.

Weinig technologieën zijn de jongste jaren zo ingrijpend veranderd als ‘domotica’. Vandaag spreken we dan ook eerder over gebouwautomatisering of home automation. Of nog beter: over connectiviteit in de ruimste zin van het woord! Want beperkte de technologie zich vroeger tot typische toepassingen, zoals het aansturen van verlichting, verwarming, zonwering en beveiliging, dan staan in een moderne woning haast alle apparaten met elkaar in verbinding.

Betaalbaar wooncomfort

Klassieke, bekabelde domotica blijft een enorme troef in veel nieuwe en bestaande woningen. Zeker als de bewoners hoge eisen stellen op het vlak van comfort, zekerheid en veiligheid. Een kabel is niet alleen bedrijfszekerder dan een draadloze verbinding, een bekabelde installatie is ook makkelijker te beveiligen. Maar wat voor mensen die minder ingrijpend renoveren, of bouwheren met een kleiner budget? Kunnen zij alleen maar dromen van een slimme woning? Integendeel! Dat is nu net het grote voordeel van IoT-technologie: wooncomfort was nog nooit zo betaalbaar. Denk maar aan het draadloze wifi-netwerk thuis. Vandaag dient dat in de meeste gezinnen alleen om de laptop, desktop of tablet te verbinden met het internet. Nochtans is er hiermee véél meer mogelijk.

Van licht tot koelkast

De slimme thermostaat is al enkele jaren ingeburgerd, maar nu pakken ook steeds meer fabrikanten uit met geconnecteerde radiatorkranen waarmee je in één klap heel de cv-installatie automatiseert. Voor enkele honderden euro’s maak je ook de huisverlichting helemaal smart, inclusief bediening via smartphone, te ontdekken in de Light Avenue in de Patio. Het is zelfs mogelijk om zonder breekwerken een bestaande voordeur te open en te sluiten via wifi. En met handige wifistopcontacten en -wandschakelaars maken bewoners hun ‘domme’ huishoudtoestellen in geen tijd slim. Om nog te zwijgen van wifigekoppelde koffiezetapparaten, wasmachines, robotstofzuigers, en zelfs koelkasten. Snel nog de inhoud van je koelkast checken terwijl je in de supermarkt staat? Het kan allemaal!

App wordt levensstijl

Anno 2018 is alles in huis met elkaar verbonden. Met één gemeenschappelijke deler: de smartphone in onze broekzak. Maar wat moet je met al die afzonderlijke apps? Precies, ondanks alle goede bedoelingen zijn het gebruiksgemak en het overzicht soms ver zoek. Daarom pakken fabrikanten uit met eenvoudige oplossingen om onze slimme woningen ook leefbaar te houden. Lees: maximale connectiviteit, maar dan met een eenvoudige centrale bediening. Met andere woorden: de logische volgende stap in huis, én in onze broekzak.