Hoewel de Belg altijd al een baksteen in de maag heeft gehad, investeerden we de laatste jaren zo mogelijk nog meer in onze woning. Zo wordt de keuken meer en meer als een leefkeuken geconcipieerd, en moet de witte, puur functionele badkamer plaatsmaken voor een meer warme variant waarin ook wellness een belangrijke rol speelt. Ons huis wordt hoe langer hoe meer een cocon waar we ons eventjes kunnen terugtrekken uit het jachtige leven van elke dag.
In diezelfde tendens past de hernieuwde aandacht voor de buitenruimte. Van zodra het weer het toelaat, willen we buiten in alle rust en comfort genieten van een lekker glaasje bubbels of een barbecue.
Daarnaast spelen kinderen vaak een doorslaggevende rol bij de aanleg van een tuin. Hoe je ervoor kan zorgen dat de tuin nog voldoet aan je eigen smaak, maar tegelijk kindvriendelijk is, kom je te weten in de Garden Room. Alvast een klein tipje van de sluier: om je kinderen te plezieren kan je de tuin bijvoorbeeld uitrusten met een kinderhuisje, een zandbak of zelfs een boomhut.
Naar de stad
Een andere wereldwijde tendens is het toenemende aantal mensen dat in een stad woont. Anno 2018 geldt dat al voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Aangezien zowel ruimte als groen daar kostbaar goed zijn, is een portie creativiteit noodzakelijk/gaan mensen op zoek naar alternatieven. Inspiratie daarvoor biedt de presentatie waarin een stadstuin wordt nagebootst. Zo kan je op een beperkte oppervlakte onder meer aan de slag met een pluktuin, kruipplanten op de muren of indirecte verlichting.Om diezelfde reden winnen ook de collectieve moestuinen opnieuw aan populariteit. Want co-gardening lost niet alleen het ruimteprobleem op, maar het zorgt ook voor contact met de buurtbewoners en het versterkt het gemeenschapsgevoel. Naast voor groenten kan er in de tuin ook plaats zijn voor bijenkasten, insectenhotels of een picknick- en speeltuin. Bovendien zijn deze tuinen economisch voordelig voor de lokale overheden, want de aanleg en het onderhoud ervan is goedkoper dan dat van parken.
Als er tenslotte écht geen ruimte is, dan bieden groendaken een dankbaar alternatief. Want door je dak te laten begroeien met planten creëer je toch nog jouw persoonlijke groene minibiotoop in het midden van de stad. Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit, de isolatie, de geluidswering en zelfs de levensduur van het dak.