De Vlaamse regering heeft recent de renovatieplicht versoepeld. Particulieren krijgen voortaan zes jaar in plaats van vijf jaar de tijd om een woning met energielabel E of F te renoveren tot label D. Daarnaast wordt de gefaseerde aanscherping naar hogere energielabels geschrapt. Volgens Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens is deze maatregel een gemiste kans: "Om onze klimaatdoelstellingen te halen en duurzaam wonen betaalbaar te maken, moeten we de renovatieplicht optimaliseren."
Langere termijn en renovatiemasterplan als oplossing
Bouwunie pleit voor een langere renovatieperiode, gecombineerd met een verplicht individueel renovatiemasterplan binnen twee jaar na aankoop. Waeytens licht toe: "Een woning kopen is al een forse investering. Vaak hebben mensen daarna weinig financiële ruimte over. Een renovatie naar label D binnen zes jaar verplichten, is te kort. Wij stellen voor om de termijn te verlengen naar 10 tot 15 jaar. Zo krijgen mensen de tijd om hun spaarcenten op te bouwen en direct verder te gaan dan label D."Voorkom lock-ins en halve oplossingen
Volgens Bouwunie kan een optimalisering van de renovatieplicht halfslachtige renovaties, de zogenaamde lock-ins, vermijden. Dit zijn ingrepen die slechts bedoeld zijn om energielabel D te behalen, maar op lange termijn inefficiënt blijken. "Denk aan het isoleren van muren, vloeren en ramen om snel het energielabel te verbeteren. Maar als je later wil overschakelen op bijvoorbeeld een warmtepomp met vloerverwarming, moet je die vloeren opnieuw uitbreken. Dat maakt eerdere investeringen zinloos," aldus Waeytens.De discussie over de renovatieplicht blijft een belangrijk gespreksonderwerp binnen de sector. Bouwunie benadrukt dat een doordachte aanpak essentieel is om betaalbare en duurzame woningen te realiseren, die ook in de toekomst blijven voldoen aan de klimaatdoelstellingen.