Vastgoed

Bedrijfssite O-Forty wi nieuwe 'Google Campus' worden

Bedrijfssite O-Forty wi nieuwe 'Google Campus' worden
O-Forty
De Vlaamse ‘Google Campus’ worden. Dat is de ambitie van O-Forty, een nieuwe bedrijfssite van in totaal bijna 35.000 m² groot, inclusief parking. De bouw van het project, dat bijna vijf voetbalvelden groot is, start vandaag in het West-Vlaamse Oostkamp. Daarmee is O-Forty - dat gefaseerd 800 werknemers uit de technologische en IT-sector zal huisvesten - één van de grootste bedrijfscampussen in West-Vlaanderen. Sterker nog: het project dat ontworpen is door het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte, kan zelfs beschouwd worden als één van de eerste ‘slimme’ kantoorgebouwen in de regio. Verwarming en lichtschakelaars doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een ‘slim’ ventilatiesysteem zal straks veel gezondere lucht door de vergaderzalen jagen dan normaal gezien gebeurt, en vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en ‘smart-working’-technologieën.

Dat ‘O-Forty’ in de zomer van 2019 de deuren opent in het West-Vlaamse Oostkamp is best uitzonderlijk te noemen. Met zijn 35.000 m² - inclusief parking - is de nieuwe bedrijfscampus meteen één van de grootste bedrijfssites van West-Vlaanderen, en Vlaanderen in het algemeen. In een eerste fase worden de twee eerste gebouwen van bijna 8.500 m² voorzien, nadien volgen nog zes andere gebouwen. O-Forty, dat gelegen is vlakbij afrit 9 Oostkamp, zal straks zeker 800 werknemers huisvesten in de regio. De bouwwerken starten vandaag en het totale kostenplaatje van de acht hypermoderne kantoorgebouwen wordt geschat op ongeveer 60 miljoen euro.

‘Slim kantoorgebouw’

O-Forty moet alvast één van de meest innovatieve bedrijvencentra uit de regio worden, en bij voorkeur van heel Vlaanderen. Daarom wordt de campus onder meer uitgerust met een nieuw ‘immotica-systeem’. Dat is een domotica-systeem voor kantoren, waardoor het bedrijvencomplex een ‘slim’ gebouw moet worden. O-Forty zal trouwens nog meer ‘slimme’-technologie gebruiken om de prestaties en het werkplezier van de werknemers een boost te geven. Zo zullen op sommige plaatsen vergadertafels vervangen worden door ligzetels. En er zal, zoals in de typische Google-campussen, meer dan ooit oog zijn voor ontspanningsmogelijkheden op het werk.

“O-Forty moet o.a. dankzij de toepassingen van al die nieuwe technologieën de Vlaamse ‘Google Campus’ worden. Lichten die automatisch doven als werknemers ruimtes verlaten of de verwarming die vanzelf uitschakelt na de werkuren. Zulke systemen zijn niet nieuw, maar in dit gebouw wordt het allemaal samengebracht en helemaal geoptimaliseerd. Een ‘slimme’ site zoals deze is een zeldzaamheid in Vlaanderen.”

Benny Govaert, architect Govaert & Vanhoutte


Daarenboven gaat het om een Bijna Energie Neutraal (BEN) project, waarbij het minstens 10kWh/jaar/m² uit hernieuwbare energiebronnen zal halen, zoals een warmtepomp en 200 zonnepanelen. Van een gasaansluiting zal evenmin nog sprake zijn. Daarnaast komen er ook gemeenschappelijke ‘meet & greet’ ruimtes, ondergrondse vergaderzalen, keuken, bar, patio’s en een eventruimte voor een 100-tal mensen.

Bedrijfssite O-Forty wordt één van de grootste en meest innovatieve campussen van Vlaanderen

Einde van het sickbuildingsyndroom

Eén van de blikvangers wordt een geoptimaliseerd ventilatiesysteem dat meer zuivere lucht dan gebruikelijk in de kantoorruimtes zal blazen. Projectontwikkelaar Global Estate Group probeert op die manier een einde te maken aan het zogenaamde ‘sickbuildingsyndroom’, een trendy naam voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieverlies en oog- en ademhalingsklachten op het werk - vaak veroorzaakt door de airco. Vergaderingen zouden volgens experten zo een pak efficiënter kunnen verlopen, wegens gezondere lucht die door de gebouwen wordt gejaagd.

“Gezondheid is één van de zaken waarvoor we heel veel aandacht willen hebben bij de constructie van deze gebouwen. Een goede ventilatie en de nodige verse lucht lijkt misschien iets banaal, maar het kan écht cruciaal zijn voor een werkomgeving. Via het nieuwe ventilatiesysteem zal er in O-Forty straks 43 m³ frisse lucht door de gebouwen stromen, terwijl dat in traditionele kantoorgebouwen maar 30 m³ is. Met als gevolg dat vergaderingen korter en efficiënter zullen verlopen.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group


Mobiliteit

De site die nu nog volledig braak ligt, is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Govaert & Vanhoutte die verschillende nationale en internationale architectuurprijzen wonnen. In Cadzand ontwierpen ze met The Residence het “meest exclusieve nieuwbouwproject van de Benelux”. Maar o.a. ook in Oostende gaven ze Fort Napoleon een nieuw leven, net zoals ontmoetingscentrum Kazematten in Ieper. O-Forty hoopt in de eerste plaats technologische bedrijven aan te trekken en bedrijven die focussen op onderzoek. Verschillende bedrijven uit de IT- en farmaceutische sector hebben intussen al interesse getoond om hun intrek in O-Forty te nemen.

“In de regio zit men al tientallen jaren op een bedrijfssite van deze grootorde te wachten. Dat het nu meteen ook zo vernieuwend wordt aangepakt, is alleen maar positief voor de regio. Het terrein is bijzonder goed ontsloten, zowel voor auto’s als qua openbaar vervoer, en de eerste bedrijven hebben zich nu al aangemeld.“

Jan De Keyser, burgemeester Oostkamp


Uit de mobiliteitsstudie blijkt alvast dat ook de verkeerssituatie optimaal wordt aangepakt. Het mobiliteitsplan rond O-Forty is zo ontwikkeld dat voertuigen die de site willen oprijden niet zullen kruisen met de voertuigen die de site verlaten, om zo een natuurlijke verkeersstroom te creëren. O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds - goed voor 11.030 m² - en 83 bovengrondse plekken. Daarnaast komen er ook nog eens 146 fietsenstallingen en elektrische laadpalen voor elektrische wagens.

Bedrijfssite O-Forty wordt één van de grootste en meest innovatieve campussen van Vlaanderen