Vastgoed

Bedrijven zoeken steeds vaker magazijnen langs waterwegen

Bedrijven zoeken steeds vaker magazijnen langs waterwegen
Nu onze autowegen blijven dichtslibben, stevent het vrachttransport op de Belgische waterwegen op absolute records af. Nooit eerder werden in ons land meer goederen vervoerd via onze Belgische waterwegen. In het tweede kwartaal van 2018 alleen al vervoerden onze binnenschepen meer dan 52 miljoen ton goederen op de Belgische binnenscheepvaartwegen. Dat is een stijging van meer dan vijf procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat succes laat zich intussen ook voelen in de logistieke vastgoedsector: surfend op het succes van onder meer Nike in Laakdal zijn steeds meer grote bedrijven op zoek naar een magazijn in de buurt van een waterweg. Dat blijkt uit een marktanalyse van vastgoedgroep Ceusters, die de trend toejuicht en het als één van de potentiële oplossingen ziet voor de groeiende files op onze autowegen.

De Belgische binnenvaart zit duidelijk in de lift. Volgens onderzoek van Ceusters, dat zich onder meer baseert op de meest recente cijfers van Statbel, vervoerden de Belgische binnenschepen in 2017 maar liefst 36.808 containers, goed voor zo’n 201.129.000 ton én meer dan 11 miljard afgelegde kilometers. Een absoluut record voor ons land. En het ziet er naar uit dat de trend zich nog verder doorzet. In het tweede kwartaal van 2018 alleen al vervoerden binnenschepen meer dan 52 miljoen ton goederen op de bevaarbare Belgische binnenscheepvaartwegen. Dat is een stijging van 1,8% ten opzichte van het vorige kwartaal, én van liefst 5,6% ten opzichte van het eerste kwartaal 2017.

“Dat de binnenvaart in ons land aan een opmars bezig is, is een goede zaak. Zeker als je ziet dat de files in ons land er niet op verminderen, net zoals de thuislevering van allerlei pakjes. Ons land heeft alles in huis om méér gebruik te maken van onze waterwegen. België telt 1.076 kilometer bevaarbare waterwegen en meer dan 25.000 km binnenvaartwegen verbinden de belangrijkste industriële centra in Europa. Het is bovendien goedkoper, energiezuiniger én stipter dan wegverkeer. Het is dus zonder twijfel één van de oplossingen voor de groeiende files.”

Ingrid Ceusters, CEO Ceusters


Meer magazijnen langs waterwegen

In België zijn er naar schatting tussen de 10 en 12 miljoen magazijnen, het gros daarvan is gelegen in en rond de haven van Antwerpen. Toch is dat niets vergeleken met Nederland waar gemakkelijk het dubbel aantal loodsen staat. Maar opvallend: volgens experten zit vooral het aantal magazijnen in de buurt van een waterweg fors in de lift. Volgens cijfers van de Vlaamse Waterweg liggen er vandaag in Vlaanderen alleen al 534 bedrijventerreinen langs of vlakbij een waterweg, goed voor een totaal van 31.830 ha. Het grootste terrein is 5325,28 vierkante meter, het kleinste amper 900 vierkante meter. Steeds meer bedrijven - zowel grote internationale spelers als Belgische bedrijven - kijken namelijk in hun zoektocht naar logistieke centra naar locaties bij een waterweg.

“Het gros van het transportverkeer gaat nog steeds over de weg. Toch zien we binnen de sector dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar locaties aan het water. Daar is nog heel wat potentieel. Kijk maar naar het Kluizendok in Gent, Trilogiport in Luik of Bluegate in Antwerpen, grote industrieterreinen aan het water waar heel wat potentieel ligt voor de binnenvaart.”

Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency, Ceusters


Een goed voorbeeld van een distributiecentrum dat bijna uitsluitend via het water wordt bevoorraad, is het grote distributiecentrum van Nike in Laakdal. In mei 2016 opende de wereldspeler daar een nieuw complex dat zowel gebruikt wordt voor e-commerce als voor leveringen aan de retailsector en de groothandel in 38 landen in Europa en Azië. In totaal komt bijna 99 procent van de containers er langs het water binnen - wat neerkomt op zo’n 14.000 vrachtwagens per jaar minder op de weg.

“In totaal was er vorig jaar een totale take-up van meer dan 1,9 miljoen vierkante meter in de logistieke en semi-industriële markt. Dat is een recordcijfer, en het zal er allicht niet op verminderen. Wat we dan ook mogelijk in de toekomst gaan zien, is dat er niet alleen meer bedrijven langs de waterwegen gesitueerd willen zijn. Er zal ook meer en meer transport via water gebeuren. En dat zou veel problemen op onze autowegen kunnen oplossen. Een schip met een laadvermogen van 1.200 ton vervoert nl. al vlug evenveel als vijftig vrachtwagens.”

Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency, Ceusters


E-commerce

Logistieke vastgoedspelers zoals Ceusters zien in de stijging van de binnenvaart kansen voor de sector. Want België blijkt één van de sterkst groeiende, Europese landen als het aankomt op e-commerce. Vorig jaar bestelden naar schatting 8 op de 10 Belgen ouder dan 15 minstens één keer iets online. En meer dan de helft van de oudere bevolking shopt online.

“Vrachtwagens doen er elke dag langer over en transportfirma’s moeten noodgedwongen meer vrachtwagens inzetten. Een binnenschip daarentegen staat nooit in de file en ondervindt nauwelijks hinder van de weersomstandigheden. Het klopt dat de binnenschepen er langer over doen dan wegtransport, maar hun reistijd is wel een stuk meer voorspelbaar.”

Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency, Ceusters