Nieuwbouw

Bedrijventerrein bij Moordrecht wekt zelf energie op

Het nieuwe bedrijventerrein Gouwepark bij Moordrecht wekt zelf energie op. Daartoe worden bij de aansluiting van de rijksweg A12 op de A20 drie windmolens gebouwd. De molens leveren 3 megawatt per stuk en dat is voldoende om de gebruikers van het bedrijventerrein van stroom te voorzien.

Gouwepark is een gezamenlijke ontwikkeling van de gemeenten Gouda, Moordrecht en Waddinxveen. Cees van Splunder, directeur van Bedrijvenschap, is op zoek naar exploitanten van de windmolens. Op het bedrijventerrein Doelwijk langs de A12 wordt reeds gebruik gemaakt van drie windmolens. Het bedrijf Raedthuys te Enschede exploiteert de molens. Milieuwethouder Dijksterhuis (Waddinxveen) verklaart dat de drie molens bij Doelwijk 3.200 huishoudens voorzien van energie. Mogelijk komt er een vierde molen bij, waardoor bijna de helft van de Waddinxveense huishoudens wordt gedekt. Hij erkent dat een windmolen geen fraaie oplossing is voor de aanblik van het landschap.

De provincie Zuid-Holland streeft ernaar dat in Midden-Holland via windenergie 45 megawatt wordt gegenereerd. Dat is voldoende om jaarlijks 30.000 huishoudens te voorzien van energie. In het gebied rond het knooppunt A12/A20 worden tot 2020 circa 1.000 huizen gebouwd.

Gebaseerd op: Cobouw