Het Arbobesluit kent twee richtlijnen als het gaat om risico’s rondom beeldschermwerk:
- Beeldschermwerk moet na twee uur afgewisseld worden met andere werkzaamheden of er moet een pauze ingelast worden.
- Werknemers moeten in de gelegenheid gesteld worden om een onderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer er tijdens het beeldschermwerk oogklachten ontstaan.
Werkgevers zijn verplicht in hun risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) aandacht te besteden aan de mogelijke risico’s van beeldschermwerk en wat zij doen om deze risico’s in te perken voor werknemers. De gevaren voor de fysieke en psychische belasting en het gezichtsvermogen moeten hierin vernoemd worden, evenals het recht op eerder genoemd oogonderzoek. Ook een eventuele vergoeding voor een beeldschermbril dient hierin volgens de Arbo opgenomen te worden.
Wat zegt de Arbowet over een beeldschermbril
In het Arbeidsomstandighedenbesluit staan de volgende maatregelen genoemd voor werknemers die beeldschermwerk verrichten:- Iedere werknemer die voor het eerst beeldschermwerk gaat verrichten, heeft het recht passend onderzoek aan de ogen en het gezichtsvermogen te ondergaan.
- Als er zich gezichtsstoornissen voordoen die het gevolg kunnen zijn van beeldschermwerk, mag de werknemer opnieuw een oogonderzoek ondergaan.
- Als de resultaten van het oogonderzoek hier om vragen, mag de betreffende werknemer ook een oftalmologisch onderzoek (medisch oogonderzoek) ondergaan.
- Als de resultaten van voorgaande onderzoeken dit vereisen en gewone oogcorrectiemiddelen niet gebruikt kunnen worden, krijgt de betrokken werknemer speciale oogcorrectiemiddelen aangereikt.
Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten en werknemers die gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm werken en baat hebben bij een beeldschermbril moeten die volgens de Arbo vergoed krijgen. De Arbowet zegt dus over een beeldschermbril dat de aanschafkosten hiervan door de werkgever vergoed moeten worden.