Muurbekleding

Behang verwijderen met een stoomgenerator en andere dagelijkse spullen

Behang verwijderen met een stoomgenerator en andere dagelijkse spullen
Vooraleer je reparaties kan uitvoeren of nieuw behang kan aanbrengen, moet je eerst de oude laag behang verwijderen. Wie al eens in de weer is geweest met een mesje weet hoe lastig dat kan zijn. Toch zijn er een aantal eenvoudige tips die je helpen om het behang eenvoudiger te verwijderen. Veel van deze spulletjes heb je vermoedelijk al gewoon in huis.

Afwasmiddel en heet water

Een eerste eenvoudige manier om het oude behang te verwijderen is door verdund behangafweekmiddel te gebruiken. Vergeet hierbij niet om eerst de elektriciteit uit te schakelen en het stopcontact mooi af te dekken met plakband. Ook vloeren, deuren, ramen et cetera moet je eerst even beschermen met plasticfolie. Vooral bij oud behang kan heet water met behangafweekmiddel wonderen verrichten. Een kwartiertje laten inwerken en het gaat al veel vlotter. Wat velen echter niet weten is dat behangafweekmiddel helemaal niet nodig is. Zo kan je ook gewoon afwasmiddel of wasverzachter aan het water toevoegen. Vaak werkt dat net zo goed en zal het behangpapier ook hier beginnen zwellen, waarna je met de metalen spatel en de nodige voorzichtigheid het behangpapier af de muur trekt.

Schuurpapier gebruiken

Vaak blijven er kleine stukjes aan de muur hangen. Deze stukjes zijn vaak het lastigste om te verwijderen, zeker met een spatel. Gebruik eerst even een natte spons en een afsteekmes om voorzichtig het grootste deel van de achtergebleven papierresten weg te steken. Overdrijf hier niet in want bij de oude, kleine stukjes waarbij de laagjes heel dun zijn, zal het gewoon niet werken. Al dat wegsteken heeft dan geen zin en bovendien riskeer je ook nog eens dat je de muur beschadigt. Wacht daarentegen gewoon tot de muur droog is en ga nadien aan de slag met grof schuurpapier.

Aan de slag met de stoomgenerator

Voor grotere oppervlakken wordt er vaak aangeraden om een behangafstomer te gebruiken. De stoom zorgt ervoor dat het behang losweekt zodat je het makkelijker kan verwijderen. Hetzelfde principe kan je echter ook gebruiken voor kleinere oppervlakken, bijvoorbeeld wanneer je behang in een moeilijk bereikbaar hoekje moet loskrijgen. Daarvoor hoef je natuurlijk geen behangafstomer in huis te halen: een goede stoomgenerator kan wonderen verrichten. Heb je pvc-behang? Ook dan is een stoomgenerator of strijkijzer een aanrader. Door de stoom wordt de lijmlaag zachter waardoor je het behangpapier eenvoudiger kan verwijderen. Bij vinylbehang is het wel belangrijk dat je tot aan het vocht van de achterliggende lijm raakt. Hierdoor ben je bijna verplicht om even een behangperforator in huis te halen.

Het geheim van nagellakremover

Wanneer het om geverfd behangpapier gaat, moet je vaak wat meer aandacht schenken aan het verwijderen van het behangpapier. Toch is het niet altijd nodig om meteen een stoomgenerator in huis te halen. Als het om de ietwat plakkerigere alkydharsverf gaat, is het allemaal wat lastiger en is het geen slecht idee om er wat extra hulpmiddelen bij te nemen. Gelukkig kan je vrij eenvoudig de verfsoort bepalen en het enige wat je daarvoor nodig hebt is nagellakremover. Doe een beetje nagellakremover op keukenpapier en wrijf het even open op de verf. Gaat de verf af? Dan gaat het niet om alkydharsverf en dan lukt het behangpapier verwijderen waarschijnlijk ook zonder stoomgenerator.