Duurzaam Bouwen

Belg in running voor prijs passiefwoning Bulgarije

Brussels architect Jelle Gressens dingt mee naar de eerste plaats in een wedstrijd met betrekking tot passiefwoningen in Bulgarije. Vanaf vandaag tot en met 6 april worden er 10 finalisten geselecteerd, waarvan drie door het publiek. Passiefhuis platform Bulgarije schreef op 16 januari 2012 een wedstrijd uit voor het ontwerp van een passief-woning in een voorstad van de hoofdstad Sofia : Lozen. Het doel was een antwoord te bieden op de stijgende energievraag en haar invloed op ons eco-systeem (onze omgeving), als gevolg van de industriële revolutie.

Uit een analyse van het platform blijkt dat 40% van het totale energieverbruik komt van de bouwsector. Het is momenteel nog zo dat een Bulgaars huishouden twee keer minder energie verbruikt dan het gemiddelde van de EU-landen. Dit komt echter niet door het bewust omspringen met energiebronnen, maar eerder door een lagere levensstandaard.

Bulgarije start aan een initiatief om het de globale kwaliteit en het wooncomfort van zijn burgers op te krikken naar het West-Europees niveau, maar wil dit liefst verwezenlijken met een minimale stijging van de consumptie (van o.a. energie). Hierdoor is er, net zoals in België trouwens, een passiefhuis platform opgericht. Door de lagere levensstandaard is er echter op dit moment zéér weinig privaat kapitaal beschikbaar om lage-energie- en passief-woningen te realiseren. Daarom heeft het platform een internationale wedstrijd uitgeschreven. Passiefhuis Bulgarije daagde de architectuurgemeenschap uit om betaalbare gezinswoningen te ontwerpen volgens passief-huis principes, waarbij het 'geitenwollen sokken' imago doorbroken wordt.

Het project
Het ontwerpvoorstel tracht Le Corbusier's '5 points' (vijf punten voor een nieuwe architectuur) : les pilotis, le toit jardin, la façade libre, la fenêtre en longeur, le plan libre, te laten samensmelten met de Trias Energetica, ontwikkeld door de TU Delft :
  • Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
  • Gebruik duurzame energiebronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie.
  • Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in om aan de resterende energiebehoefte te voldoen

Lees verder op Architectura.be