Goed geïnformeerd = slim gekozen
De meeste Belgen verwarmen hun woning met aardgas of stookolie. Bijna de helft van de ondervraagden die verwarmen met stookolie heeft echter een mazoutketel ouder dan 15 jaar. Bijna 4 op 10 (38%) van de Belgen die verwarmen met een mazoutketel overweegt om die te vervangen. Wanneer mazoutgebruikers extra ingelicht worden over de voordelen voor het milieu én de portefeuille, stijgt het aandeel dat overweegt de oude ketel te vervangen zelfs tot 64%.Willem Voets, algemeen directeur van Informazout, licht de cijfers toe: “uit deze bevraging blijkt dat de Belg milieu- en energiebewust is, maar hij houdt ook altijd rekening met zijn persoonlijke situatie. Wat is met mijn budget de beste oplossing, zowel op korte als op lange termijn, dat is de vraag waar veel mensen mee zitten. Hoe beter geïnformeerd, hoe slimmer de keuzes die men uiteindelijk maakt. Daar is voor ons een belangrijke rol weggelegd.”
Een besparingsmodule op de website van Informazout berekent bijvoorbeeld de terugverdientijd van een nieuwe installatie, én de geschatte daling in CO2-uitstoot. Wie zich afvraagt of de investering in een nieuw energiezuinig verwarmingstoestel voor zijn of haar situatie wel rendeert, vindt daar dus alle antwoorden.
Hybride oplossingen
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat vier op tien Belgen bereid zouden zijn een deel van hun comfort op te geven om op een energiezuinigere manier te wonen. “Die bereidwilligheid is positief, maar waarom dan niet kiezen voor slimme oplossingen die nu al bestaan, en waarbij men helemaal niet aan comfort moet inboeten? Wie een bezoekje brengt aan de website van Informazout ontdekt bijvoorbeeld hoe een moderne stookolieketel kan worden gecombineerd met een zonneboiler of een warmtepomp. Zo hoeft het niet bij dromen te blijven, maar kan men nu al actie ondernemen. Goed voor het milieu en voor de portefeuille”, besluit Willem Voets.*Onderzoek uitgevoerd door iVOX bij duizend Belgische eigenaars van een woning, in opdracht van Informazout. Het onderzoek is representatief naar taal, geslacht, leeftijd en diploma. de foutenmarge bedraagt 3,02%.