De renoverende Belg neemt zijn tijd voor de werken in zijn woning. 35% van hen doet er 5 jaar of langer over om de woning volledig aan zijn wensen aan te passen. Een groep van 20% doet er zelfs langer dan 7 jaar over. Gemiddeld besteedt deze groep zo’n 13.250 euro aan zijn renovatiewerken. 1/4 onder hen moet bij de bank aankloppen voor dit bedrag. Tussen de regels valt zo af te leiden dat de Belg de renovatiewerken aanpakt naargelang zijn (financiële) mogelijkheden. Temeer omdat amper 15% van de groep die de werken over meer dan 7 jaar spreidt, heeft overwogen om een woning te bouwen. Bij het bouwen van een woning moet het budget immers op een korte periode op tafel gelegd worden, terwijl het bij een langlopende renovatie meer verdeeld uitgegeven kan worden. Een nadeel van dit gespreid renoveren is echter dat de bewoners langer in een energieverslindende woning moeten blijven wonen en dus meer dan nodig uitgeven aan hun energierekening.
Dalende renovatietrend
Nog een opmerkelijke vaststelling uit het renovatieonderzoek: het aantal renovatiewerken ging er in 2014 lichtjes op achteruit ten opzichte van het jaar voordien. Ook voor dit jaar zal de dalende trend aanhouden. 65% van de woningeigenaren geeft aan renovatieplannen te hebben, terwijl dat in 2014 nog 70% was.Het feit dat het verlaagde btw-tarief op renovatiewerken begin 2016 wordt aangepast, heeft dus nauwelijks of geen invloed gehad op de beslissing om in 2014 of 2015 nog te renoveren. Amper 3% van de woningeigenaren versnelde zijn renovatiewerken omwille van het nakende hogere btw-tarief (21%) voor woningen tussen 5 en 10 jaar oud.
Minder energiebesparing
De terugval in de verbouwingen is volledig toe te schrijven aan een daling in het aantal energiebesparende renovatiewerken. Samen met die afname zien we ook het schrappen van een hele reeks subsidiemaatregelen voor dit soort werken. Dit lijkt dus een voor de hand liggende verklaring voor de vermindering in deze specifieke soort renovatiewerken. Toch blijven de energiebesparende werken de topposities bekleden in het overzicht van meest uitgevoerde werken (zie tabel).Gepolst naar de reden voor de verbouwingswerken, halen de respondenten vooral een verhoogd comfort aan. Voor 28% was dit de directe aanleiding, gevolgd door de noodzaak (26%) om iets te repareren – bijvoorbeeld een defecte verwarmingsketel – en pas op de derde plaats vanuit energiebesparingsoogpunt (24%).
53% van de woningeigenaren is zich er ook van bewust dat een bestaande woning moeilijk of zelfs niet op een zelfde energieniveau gebracht kan worden als een nieuwbouwproject. Al is 50% van de eigenaren er wel van overtuigd dat de energiemaatregelen op lange termijn een besparing opleveren.