Modulaire woningbouw wint terrein
Hoewel de meeste Belgen vasthouden aan traditionele woningtypes, groeit de interesse in modulaire woningen. Van de ondervraagden die openstaan voor alternatieve woonvormen, overweegt 41 procent een modulaire woning te laten bouwen. Volgens Niko Demeester, CEO van Embuild, kan dit een belangrijke oplossing zijn voor de woningnood. "Sowieso zullen we tussen nu en 2030 per jaar 75.000 bijkomende woningen moeten bouwen, anders stevenen we resoluut af op een wooncrisis."Snellere vergunningen en hoger bouwen als oplossing
Naast modulaire woningbouw wijst Embuild op de noodzaak van snellere vergunningstrajecten en een grotere flexibiliteit in bouwhoogtes. "Modulair bouwen laat toe om snel en efficiënt kwaliteitsvolle woningen te realiseren. Maar we vragen overheden ook nadrukkelijk om vergunningen sneller af te leveren en hogere gebouwen toe te laten," aldus Demeester.Met Batibouw als centraal platform om de nieuwste woon- en bouwtrends te ontdekken, wordt duidelijk dat de traditionele woningvoorkeuren nog steeds dominant zijn. Toch wint modulaire woningbouw steeds meer aan populariteit als alternatief voor de toekomst.
Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: "Modulaire woningen bieden een antwoord op de groeiende woningnood doordat ze snel en efficiënt gebouwd kunnen worden. Ze kunnen dus voor een oplossing zorgen voor de dringende behoefte aan extra woningen. Tussen nu en 2030 moeten we in ons land 375.000 bijkomende woningen realiseren om een wooncrisis te voorkomen. Modulaire bouwmethoden kunnen hieraan bijdragen door kwaliteitsvolle woningen in een kort tijdsbestek op te leveren. Een extra voordeel is dat modulair bouwen flexibiliteit in ontwerp en uitvoering garandeert, waardoor de woning afgestemd kan worden op de behoeften van de consument."
Om een wooncrisis af te wenden vraagt Embuild aan overheden om meer en sneller vergunningen toe te kennen voor bouwprojecten. De gemiddelde duur van een vergunningstraject in Vlaanderen bedraagt nu iets meer dan 2 jaar, maar in complexe gevallen loopt dat op tot liefst 5 jaar en meer. Dat is volgens de bouwfederatie onaanvaardbaar. Daarnaast vragen we gemeentebesturen ook inschikkelijker te zijn wanneer er extra woonlagen worden toegevoegd. Nu hebben heel wat lokale besturen angst voor zogenaamde appartementisering omdat veel laagbouw het landelijk karakter van hun gemeente zou vrijwaren. Als gevolg van de bouwshift, die overigens gesteund wordt door onze sector, is er echter geen andere optie dan hoger te bouwen om voldoende bijkomende woningen te voorzien voor iedereen.
De bouwfederatie benadrukt, tot slot, dat particulieren er momenteel alle baat bij hebben om een (ver)bouwproject op te starten:
- De woningprijzen vallen terug: in Vlaanderen stegen ze minder dan de inflatie, terwijl ze in Brussel (min 1%) en Wallonië (min 2,5%) op jaarbasis terugvielen.
- Daarnaast is de prijs van de bouwmaterialen sinds 2023 al gestabiliseerd.
- Met een hypothecaire rentevoet van 3% zitten we momenteel op normaal niveau, de rentevoeten zullen niet snel en significant dalen.