“We zien tegelijk een lichte prijsstijging: in het tweede kwartaal waren woningen in Spanje gemiddeld 1,5 procent duurder dan in de eerste drie maanden van 2021. Hoewel velen tijdens de coronacrisis verwachtten dat de gemiddelde prijs van een woning zou dalen, zien we dus het omgekeerde effect. Dit komt onder andere door de stijgende materiaalprijzen en hoge grondprijzen."
Marleen De Vijt, CEO van Azull
In totaal werden in het tweede kwartaal zo’n 137.204 woningen verkocht in Spanje: het hoogste aantal sinds de crisis van 2008. Bijna 14.000 van die aankopen gebeurden door buitenlanders, dat is 9 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De Britten spannen daarbij nog altijd de kroon, al zakt hun aandeel wel fors naar 9,49 procent - wat nog maar een kwart is van hun aandeel in 2008. Op de hielen gevolgd door volgen de Duitsers (9,04 procent), die vaak Mallorca verkiezen. België strandt op de zesde plaats met 732 huizen en appartementen. Dat ligt in lijn met vorig jaar. En opvallend: voor het eerst groeit het aantal Nederlandse kopers ook fors: liefst 16 procent meer dan tijdens het eerste kwartaal.
“De vraag blijft dus hoog: we krijgen dagelijks Belgische huizenjagers over de vloer die een tweede verblijf zoeken of zich zelfs definitief willen vestigen in Spanje. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn in trek. Dat mag ook niet verbazen als de gemiddelde prijs voor een pand op de eerste lijn van de Belgische kust zo'n 350.000 euro bedraagt. In Spanje betaal je voor een gelijkaardig pand zo'n 180.000 euro. En bovendien heb je er meer zekerheid op warm weer. Want onderschat niet: de Spaanse zon is nog altijd één van de belangrijkste troeven van het leven in Spanje.”
Marleen De Vijt, CEO van Azull