"Binnen de zes jaar renoveren tot label D is verplicht wanneer je een woning met een slechter label aankoopt. De helft van de Belgen doet dus niet meer dan wat wettelijk gevraagd wordt. Maar de ambities moeten hoger liggen, niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen, maar ook om financiële redenen. Hoe beter het energielabel, hoe minder energie je verbruikt," stelt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
Toch begrijpt Bouwunie waarom veel Belgen niet verder gaan: de hoge kosten. "Renoveren is niet goedkoop. Alleen al beter isoleren en investeren in kwaliteitsvolle beglazing kan snel oplopen tot tienduizenden euro's. Ook al renderen die investeringen op lange termijn, veel particulieren kunnen dat geld niet op korte termijn vrijmaken. Laat staan dat ze bereid zijn extra te investeren om een beter label dan D te behalen," verduidelijkt Waeytens.
Om Belgen aan te moedigen toch verder te renoveren, benadrukt Bouwunie het belang van blijvende subsidies en pleit ze voor een optimalisering van de renovatieplicht. Deze maatregelen moeten eigenaars ondersteunen en stimuleren om verder te gaan dan de wettelijke minimumeisen, zowel voor het milieu als voor hun portemonnee.
Meer dan 4 op 10 bevraagde Belgen (44%) geeft aan te renoveren tot een zo goed mogelijk label boven D. De meerderheid (35%) zou dat zo snel mogelijk doen. 1 op 3 bevraagde Belgen (34%) zou renoveren tot label D, en alleen verder gaan als het budget het zou toelaten. Een lichte meerderheid (20%) zou zo snel mogelijk in actie schieten, de overige 14% zou zo lang mogelijk wachten. 1 op 5 bevraagde Belgen (21%) zou renoveren tot label D en niet verder. De meerderheid (15%) zou daar ook zo lang mogelijk mee wachten.