Een regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van een verwarmingsketel, verbetert de energieprestaties met wel 12% en doet de verwarmingskosten evenveel dalen. Als voorvechter van duurzame ontwikkeling in België hecht Lampiris hier bijzonder veel belang aan, voor het milieu en voor de consument zelf. Daarom heeft de groene leverancier een onderhouds- en reparatiedienst voor verwarmingsketels opgericht die eenvoudig, doeltreffend én voordelig is voor de consument.
Lampiris heeft het onafhankelijke marktonderzoekbureau Dedicated gevraagd om het gedrag en de verwachtingen na te gaan van de Belgische gezinnen met betrekking tot hun verwarmingsketel en het onderhoud ervan. De enquête werd in oktober en november 2014 gehouden bij 911 gezinnen die representatief zijn voor de Belgische bevolking. De gewogen resultaten van het onderzoek hebben een maximale foutenmarge van 3,5% en een betrouwbaarheidsniveau van 95%.
De Belgen beschikken over een goede installatie en onderhouden hun verwarmingsketel zorgvuldig
Uit het onderzoek van Dedicated blijkt dat de verwarmingsketel qua onderhoud een van de zaken is waaraan de Belgische consument het meeste aandacht besteedt, net na zijn woning, maar nog voor zijn auto, alarmsysteem, tuin enz.
Wat de ouderdom van de verwarmingsinstallaties betreft, constateren we dat één op de drie gezinnen (35%) over een verwarmingsketel beschikt die minder dan vijf jaar oud is, en dat bij één op de twee gezinnen (58%) de verwarmingsketel minder dan tien jaar oud is. Er zijn meer recente installaties te vinden bij gezinnen die verwarmen met aardgas (45% van de verwarmingsketels is minder dan vijf jaar oud) dan bij gezinnen die kozen voor stookolie (slechts 12% van de verwarmingsketels is minder dan vijf jaar oud). Daaruit kunnen we besluiten dat de Belg vandaag een grotere voorkeur heeft voor verwarming met aardgas, wanneer dit beschikbaar is.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, blijkt uit het onderzoek bovendien dat de Belgen zeer plichtsbewust omgaan met het onderhoud van hun verwarmingsketel en goed op de hoogte zijn van de reglementering.
Zo lieten bijna negen op de tien gezinnen (88%) in de loop van de voorbije twee jaar een onderhoud uitvoeren: 57% deed dit minder dan een jaar geleden, en 31% tussen een en twee jaar geleden.
Zo'n 77% van de consumenten verklaart op de hoogte te zijn van de wettelijke verplichting om hun verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden. Angst voor boetes is echter niet de hoofdreden dat de consumenten hun verwarmingsinstallatie tijdig laten onderhouden. De belangrijkste reden (47%) is om storingen en defecten te voorkomen. Daarna komen de veiligheid (39%), de verlenging van de levensduur van de installatie (38%) en besparen op het verbruik (31%). De wetgeving naleven (27%) en in orde zijn voor de verzekeringen in het geval van schade (25%) staan pas op de zesde en zevende plaats.
De Belgen zijn tevreden over de dienstverlening van hun verwarmingstechnicus
Bij de keuze van een verwarmingstechnicus letten de Belgen in de eerste plaats op de kwaliteit van de aangeboden service (29%). Daarnaast houden ze rekening met de beschikbaarheid/reactiesnelheid (15%), de prijs (10%) en de garanties gekoppeld aan de interventie (9%).Op de vraag hoe tevreden ze zijn over de meest recente interventie, antwoordt 77% van de Belgen zeer tevreden te zijn (ze geven een cijfer van 8 à 10 op 10). Daarbij vinden ze het vooral belangrijk dat het werk goed is uitgevoerd, dat de tarieven correct zijn, dat ze het gevoel hebben dat ze de technicus kunnen vertrouwen, dat deze snel beschikbaar is, en dat zijn factuur duidelijk en gedetailleerd is.