Domotica

Belgisch brein in duurzame Nederlandse woningen

Belgisch brein in duurzame Nederlandse woningen
Energiezuinig en zelfs energieneutraal (ver)bouwen wordt een absolute noodzaak. De vraag om gebouwen anders te ontwerpen, te bouwen en op te volgen klinkt dan ook steeds luider. VolkerWessels, een beursgenoteerde Nederlandse projectontwikkelaar, kiest daarom bij zijn grensverleggende MorgenWonen bouwstandaard resoluut voor de Belgische scale-up ONE Smart Control. Die levert het brein van de woning, zodat energiemonitoring, sturing van de technieken en veiligheids- en comfortfuncties naadloos in elkaar overgaan.

Een huis bouwen in slechts 1 dag. In België kijken we er nog van op, in Nederland vindt het stilaan meer ingang. De woningen van VolkerWessels in de bouwstandaard MorgenWonen worden volledig samengesteld in de fabriek. Elke werkdag worden er 3 woningen op het bouwterrein zelf in elkaar gezet, ‘plug & play’. Het zijn duurzame woningen van hoge kwaliteit die volledig in hun eigen energie voorzien. In 2018 zullen zo’n 800 MorgenWonen huizen een ONE Smart Control sturing krijgen.

De energiefactuur? Nul euro.

Om energieneutraal te zijn én te blijven, is monitoring van de energieproductie en het energieverbruik nodig. Aan de energiekern, een unit voor de zolderverdieping waarin technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp verborgen zitten, wordt daarom de ONE Smart Control technologie toegevoegd. Dit is het brein van de hele technische installatie dat zowel aan energiemonitoring doet, als kan voorzien in extra veiligheids- en comfortfuncties. Hans Fabri, directeur van Homij, het installatiebedrijf van VolkerWessels: “Het is een strategische keuze om op een duurzame manier woningen te bouwen. ONE Smart Control doet daarbij meer dan enkel inzicht geven in het energieverbruik. Met het systeem worden de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd. Het platform sluit eenvoudig aan op de klassieke elektrische installatie, zo blijft de investeringskost beperkt. En wat meer is, de bewoners kiezen zelf welke toepassingen voor huisautomatisering ze activeren.”

Energiemonitoring en diagnose cruciaal

Via een helder dashboard geeft de energiemonitoring met ONE Smart Control inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen, maar ook in het elektriciteitsverbruik per toestel. De gegevens van de energiemeting kunnen gebruikt worden om toestellen en technieken aan te sturen. Is er veel zonne-energie? Dan kan de wasmachine volop draaien of de diepvries alvast wat harder koelen. Omgekeerd voorkomt de installatie ook dat er op het verkeerde moment veel energie gebruikt wordt of dat het energieverbruik groter is dan wat de installatie kan dragen. Daarnaast is een duidelijk overzicht over de status van de technische installatie van de woning beschikbaar. De installatie signaleert grenswaarden en rapporteert afwijkingen. Zo kan onderhoud op lange termijn efficiënt georganiseerd worden. De bewoner (of beheerder) ziet meteen of de ventilatie, warmtepomp… in de woning extra aandacht nodig heeft. Fabri: “ONE Smart Control is voor MorgenWonen een partner voor de lange termijn. Dagelijks worden de data van 3 extra woningen zichtbaar op het energiemonitoring- en serviceplatform. Het gaat hard.”

De ONE Energy module

Start-up met ervaring

ONE Smart Control werd in 2013 door Bert De Haes opgericht in Boechout. De Haes is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Als een van de pioniers in domotica startte hij in 2000 met Intensia zijn eerste high-end concept. Eind 2004 verkocht hij zijn bedrijf aan de Belgische marktleider in de sector. Zo combineert ONE Smart Control vandaag de snelheid van een start-up met de knowhow van een grote producent. Als ervaringsdeskundige met verschillende merken wist De Haes in 2013 dat huisautomatisering eenvoudiger en toegankelijker moest worden om succesvol te zijn. Maar ook dat daarvoor een totaal andere aanpak nodig is. Die innovatie zou het snelste groeien in een ‘lean & mean’ nieuw project, disruptief op vlak van technologie, distributie én service. Als tech bedrijf ontwikkelt ONE Smart Control zijn eigen hardware en software. Het brein van de installatie is Belgisch.

Disruptieve aanpak noodzakelijk

Het enthousiasme voor de mogelijkheden van huisautomatisering is groot. Toch ervaren veel producenten het als een uitdaging om met hun producten een plaats te veroveren in de standaarduitrusting van nieuwe woningen. Dat lijkt ONE Smart Control wel te lukken: grote projectontwikkelaars in Nederland kiezen ervoor om de technologie in elke nieuwe woning in te bouwen. De unieke combinatie tussen energiemanagement en smart home functies maakt ONE Smart Control interessant voor zowel de projectontwikkelaar als de bewoner. Omdat de technologie feilloos werkt op een bestaande elektrische installatie, kan ONE Smart Control ook makkelijk geplaatst worden in bestaande woningen, zonder kappen of breken.

Stevige ruggensteun

ONE Smart Control is een scale-up met bijzonder veel groeipotentieel. Het bedrijf wordt financieel gesteund door Palmyra Brands, een familiale holding die voor co-entrepreneurship staat. Zij waren tevens de partner achter Intensia, het eerste domoticaproject van Bert De Haes. Palmyra Brands is voor 50% eigenaar van Armonea, marktleider in de private ouderenzorg in België en een Europese top-10-speler. Daarnaast investeert de Nederlandse distributiereus Copaco actief mee in de lancering van slimme woningen in de Nederlandse markt. Copaco kiest daarbij 100% voor ONE Smart Control. Ook klanten als VolkerWessels die vandaag standaard voor ONE Smart Control kiezen, zijn Europese leiders in projectontwikkeling.

Enorme groei

De groei van ONE Smart Control is niet te stuiten. Zo groeide de omzet van 235.000 euro in 2016 naar 1,8 miljoen euro in 2017. Voor 2018 staan honderden woningen in Nederland op de planning, gecombineerd met servicecontracten en een onderhoudsgarantie op lange termijn, net als belangrijke pilootprojecten in België. Ondertussen werd ONE Smart Control geselecteerd voor het Techshare programma van Euronext. Dat wil de meest beloftevolle groeiende technologiebedrijven in Europa klaarstomen voor een mogelijke beursgang in de toekomst.