Na de uitbraak van de financiële en economische crisis goed 12 jaar geleden, nam de markt voor het luxevastgoed op vele plekken een stevige duik, zeker in de provincie Antwerpen. Maar sinds enkele jaren schakelt het segment opnieuw enkele versnellingen hoger. Terwijl in 2017 alweer 810 miljoenenwoningen werden verkocht, waren er dat het afgelopen jaar zelfs 984, zo blijkt uit een analyse van Hillewaere Vastgoed, op basis van de cijfers van Statbel.
Vooral in Vlaanderen (+10% tov 2018 en +20% tov 2017) en Brussel (+4% en +18%) is een opvallende groei zichtbaar. Hier is de voorbije jaren opnieuw kapitaal opgebouwd en dus ook duidelijk besteed. De West-Vlaamse markt, met Knokke-Heist op kop, is de absolute koploper, daarna volgen Brusselse gemeenten zoals Ukkel en Elsene. Ook in Antwerpen is de interesse in luxevastgoed opnieuw op niveau.
De mediaanprijs voor huizen en appartementen in het miljoenensegment zakte in drie jaar tijd ook met om en bij vier procent naar respectievelijk 1,35 miljoen euro en 1,27 miljoen euro.
Urban lifestyle
Traditioneel gaat vooral een iets ouder publiek op zoek naar een groot luxeappartement. Maar vandaag zien de verkopers bij Hillewaere dat ook jongere gezinnen kiezen voor de stad, om zich een zogeheten urban lifestyle aan te meten.Compacter buiten stad
Wat villa's betreft, gaat het om een divers publiek, maar vooral toch 35- tot 50-jarigen die luxueuzere woningen zoeken en weinig tijd hebben. Vaak gaat het om bedrijfsleiders of vrije beroepers, zoals artsen en notarissen. Toch is er ook bij deze doelgroep één en ander veranderd, zo blijkt.West-Vlaanderen: blijvende aantrekkingskracht van Knokke
Wanneer we de markt van miljoenenwoningen op provinciaal vlak bekijken, valt meteen op dat West-Vlaanderen koploper is. Heel ongewoon is dat niet, als je weet dat Knokke-Heist nog steeds dé hotspot is voor een mondain tweede verblijf.Na Knokke-Heist, met 195 verkochte miljoenenwoningen in 2019, vond je vooral ook in Brugge (12) en Kortrijk (9) een aantal nieuwe eigenaars van royale panden.
Antwerpen: aantal luxeflats stijgt snel
In de provincie Antwerpen werden het voorbije jaar 129 huizen en 42 appartementen voor minstens één miljoen euro verkocht.Het coronavirus heeft ook in de provincie Antwerpen vooralsnog weinig invloed op de verkoop. Bij Hillewaere alleen al verkochten ze in juni acht miljoenenpanden, of gemiddeld twee per week. Volgens Druyts is de vraag op dit moment nog steeds hoog en zijn de prijzen in licht stijgende lijn. Of dit in het najaar ook zo zal blijven, moet echter nog blijken.
Brussel: internationaal cliënteel
De markt in Brussel lijkt zich verder gestabiliseerd te hebben in 2019. De top-3 gemeenten - Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Elsene - blijft ook ongewijzigd tegenover de voorbije jaren. Dat heeft alles te maken met de nabijheid van de Europese instellingen en het NAVO-hoofdkwartier.Wat wel opvalt in Brussel, is dat momenteel een stuk minder onderhandeld wordt over prijzen. Uit de analyse van Hillewaere blijkt dat de vraag zich de voorbije maanden heeft opgebouwd - plaatsbezoeken waren tot midden mei niet toegestaan - waardoor het voor vele geïnteresseerden plots 'snel' moest gaan.
Vlaams-Brabant: Brussel duwt in de rug
In Vlaams-Brabant werden vorig jaar 112 miljoenenwoningen verkocht, waarvan 90 procent huizen en villa's. Opvallend ook: dat waren er bijna een vijfde meer dan een jaar eerder en al de helft meer dan in 2017.De gemiddelde prijs van een woning in dit segment is min of meer gelijk gebleven in de provincie, maar toch merken makelaars dat hier goed onderhandeld wordt. Dat heeft vooral te maken met de steeds strengere energiemaatregelen die een grondige renovatie vereisen.
Oost-Vlaanderen: stabiel
In de provincie Oost-Vlaanderen zijn in een jaar tijd evenveel huizen boven één miljoen euro verkocht tov 2018. Ook wat de mediaanprijs betreft, zien we dat deze ongeveer stabiel is gebleven. De top-3 steden en gemeenten blijven Gent (30 huizen), Sint-Martens-Latem (19) en Deinze (5).Latem blijft een eiland op zich. Volgens Druyts blijft de gemeente erg populair in het segment. Covid-19 heeft daar weinig effect op.