Het paviljoen nam eerder al deel aan de testfase tijdens de uitzonderlijke vooropeningen op 5 april. Als één van de geselecteerde projecten straalt het Belgische paviljoen niet alleen door zijn architectuur, maar ook door de professionaliteit waarmee het tot stand is gekomen.
Rol van de Regie der Gebouwen
De Regie der Gebouwen is als gedelegeerd bouwheer en partner van het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo) niet aan haar proefstuk toe, want ze neemt reeds meerdere jaren deel aan de bouw van Belgische paviljoenen tijdens wereldtentoonstellingen."Elke tentoonstelling heeft haar kenmerken, thema's en uitdagingen. Eén van de bijzonderheden van de Expo Osaka 2025 is dat er gewerkt wordt met twee afzonderlijke opdrachten: een opdracht "Design & Build" voor het ontwerp en de bouw van het paviljoen en een opdracht "Visitor Journey" voor de scenografie in brede zin.", legt Nathalie Huygens, Project Manager Expo bij de Regie der Gebouwen, uit.
De Regie der Gebouwen heeft in nauwe samenwerking met BelExpo de selectie- en gunningsleidraden en de technische prestatiebepalingen voor de twee overheidsopdrachten opgesteld.
Ze nam ook deel aan de evaluatie van de kandidaturen en offertes (zowel op technisch als administratief vlak) en verleende belangrijke juridische bijstand tijdens het volledige project.
Tot slot volgde de Regie der Gebouwen de werken voor de bouw en de inrichting van het Belgisch paviljoen op en zag ze erop toe dat alles verliep volgens de gegunde overheidsopdrachten.
"De werfcontroles en vergaderingen ter plaatse tussen ons team, de algemene aannemer en zijn onderaannemers waren uiterst belangrijk. Ze maakten het onder meer mogelijk om bepaalde verbeterpunten te verduidelijken en de wijzigingen te bepalen die moesten aangebracht worden vóór de terbeschikkingstelling van het paviljoen.", voegt Nathalie Huygens toe.
De opdracht van de Regie der Gebouwen is echter nog niet klaar, want de twee overheidsopdrachten omvatten ook het onderhoud van het gebouw tijdens de volledige duur van de tentoonstelling evenals de demontage na afloop van de tentoonstelling om de site leeg te maken en in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.
Concept & architectuur
Het Belgisch paviljoen is de uitdrukking van het thema "Saving Lives", als een voorstelling van de mensheid, bestaande uit water en cellen.Het gebouw werd dus zo ontworpen dat het water in al zijn vormen wordt gesymboliseerd: vast, vloeibaar en gasvormig.
De vaste vorm is gematerialiseerd door een "icebox", een relatief gesloten volume met een iriserende bekleding die het licht weerkaatst.
De vloeibare vorm onderscheidt zich dankzij een dynamischer, ritmischer en transparanter materiaal op de helling. Het water in vloeibare vorm is ook gesymboliseerd door de beweging die ontstaat wanneer de bezoekers de helling oversteken.
De gasvorm is vertegenwoordigd door een "wolk", een opblaasbare structuur die de indruk geeft te zweven boven het paviljoen. Bij het verlaten van de helling ontdekken de bezoekers op het dakterras de verstuivers waarna ze de gasvormige toestand van het water oversteken om de "wolkstructuur" te bereiken.
Technische fiche
- Aanbestedende overheid: Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo)
- Gedelegeerd Bouwheer: Regie der Gebouwen
- Opdrachtnemer opdracht Design & Build: consortium CARRE 7 / BEYOND LIMITS / ONE DESIGNS / PIRNAY / POLY-TECH
- Duur van de werken: 14 januari 2024 tot 12 april 2025 (bekendmaking van de opdracht 14 juli 2023 voor de studies en het indienen van de vergunning)
- Budget opdracht Design & Build: ongeveer 9,8 miljoen euro inclusief btw, gefinancierd door BelExpo met dotaties van de federale regering en de gewesten en gemeenschappen
- Opdrachtnemer opdracht Visitor Journey: consortium DIRTY MONITOR / PROFIRST / SHOWTEX ASIA / TEMPORA / BARCO
- Budget opdracht Visitor Journey: ongeveer 2,5 miljoen euro inclusief btw