Nieuwbouw

Belgische bouw loopt Europese steun mis

Belgische bouw loopt Europese steun mis
De Confederatie Bouw stelt tevreden vast dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in haar 'State of the Union' veel aandacht besteedt aan het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen. "Dat moet ook in ons land een topprioriteit worden", vindt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben de afgelopen weken ambitieuze investeringsplannen voor de bouw voorgelegd die inspelen op het Europees herstelplan. Door het ontbreken van een volwaardige federale regering riskeert ons land naast deze Europese middelen te grijpen.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet in haar 'State of the Union' duidelijk uitschijnen dat woningen en gebouwen duurzamer moeten worden en minder schadelijke stoffen mogen uitstoten. Ze rekent daarbij op het gebruik van organische materialen en 'smart' technologieën in de bouw. Verder wil ze dat Europa een voortrekker wordt op het vlak van circulaire economie en pleit ze voor een nieuw Europees Bauhaus, een nieuw cultureel project voor Europa met een eigen 'look and feel'.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "We kunnen ons 100% scharen achter de beleidsvoorstellen van de Europese Commissie. In ons land dateert driekwart van de gebouwen van voor 1985, toen er op energievlak nog geen normen bestonden. Die woningen en gebouwen zijn met andere woorden slecht tot zeer slecht geïsoleerd en zware uitstoters. Door een energietransitie door te voeren zorgen we niet alleen voor duurzamere woningen en gebouwen, maar ook voor een sterke bouwsector."

Het Europese herstelplan voor de coronacrisis voorziet in 750 miljard euro steun. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben de afgelopen weken al solide investeringsplannen voor de bouw voorgesteld die daarop inspelen. Zo trekt Nederland een miljard uit voor de bouw van woningen, aangevuld met extra middelen voor het versneld uitvoeren van infraprojecten en emissieloos bouwen, terwijl Duitsland voor de jaren 2020-2021 5 miljard euro uittrekt voor de energetische renovatie van woningen en gebouwen en Frankrijk hiervoor 7 miljard euro vrijmaakt, samen met 4,7 miljard euro voor de spoorwegen en 1,2 miljard euro voor fietspaden en andere vormen van openbaar vervoer.

Ons land kan aanspraak maken op 5 miljard euro van het Europees herstelplan, maar omwille van het ontbreken van een solide federale regering is met die omvangrijke som middelen nog niets gebeurt. "Een gemiste kans", oordeelt de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. "Te meer omdat de bouw het nu erg zwaar heeft en alle vormen van ondersteuning erg goed kan gebruiken. Het is nog niet te laat, maar het is nu wel dringend tijd om tot actie over te gaan."