Bouwunie verwijst naar de fiscale inhoudingsplicht, gekoppeld aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI). Buitenlanders die een bepaalde tijd in België werkzaam zijn, moeten op hun inkomens in België belasting betalen, de zogenaamde Belasting Niet Inwoner (BNI).
"De belastingdruk is nergens zo hoog als in België, zo bleek onlangs nog uit het OESO-rapport. De overheid kan geld halen uit de bouwsector om werken meer te laten lonen. Alleen vergeet, of vertikt, de fiscus om die BNI te innen. Waardoor de Belgische staat dus al die honderden miljoen misloopt.", aldus Waeytens.
Bouwunie dringt erop aan dat de fiscus hier werk van maakt. "Zodat onze Belgische bouwbedrijven in het algemeen en onze Vlaamse kmo-bouwbedrijven in het bijzonder met gelijke wapens kunnen concurreren. En België extra inkomsten heeft die het kan gebruiken om onze bouwsector te ondersteunen", besluit Waeytens.
België heeft met elke EU-lidstaat, maar ook met de meeste derde landen, een billateraal akkoord om dubbele belasting te vermijden: de zogenaamde dubbelbelastingverdragen. Deze verdragen bepalen o.a. dat wanneer een werknemer uit het buitenland 183 dagen aanwezig is en werkt in België, hij of zij op dat in ons land verdiende inkomen belasting moet betalen – de zogenaamde belasting voor niet-inwoners (BNI). De werkgever van een dergelijke gedetacheerde arbeider moet hiertoe bedrijfsvoorheffing inhouden op zijn in België verdiend loon en dat doorstorten naar de fiscus.