Vastgoed

Belgische vastgoedinvesteerders kiezen meer dan ooit voor energiezuinig

Belgische vastgoedinvesteerders kiezen meer dan ooit voor energiezuinig
Het gaat tegen alle clichés in, maar de kapitaalkrachtige Belg lijkt almaar minder voor het “snelle geldgewin” te kiezen. Negen op de tien vastgoedinvesteerders - voornamelijk tussen 45 en 55 jaar - kijken zo tegenwoordig heel bewust naar energiezuinig vastgoed, dat liefst ook nog eens CO2-neutraal is. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedontwikkelaar Revive, die stelt dat de financiële en fiscale voordelen om duurzaam te investeren een steeds grotere rol spelen.

Duurzaamheid, het is iets waar almaar meer investeerders oog voor lijken te hebben. Meer nog: de grote meerderheid kiest er heel bewust voor. Om dat te kunnen aantonen, nam vastgoedontwikkelaar Revive de verkoop van ongeveer 1.000 panden van de voorbije jaren onder de loep. Daaruit blijkt al vlug dat de jongste tijd bijna alle vastgoedinvesteerders heel bewust hun oog laten vallen op “duurzaam” vastgoed.

Hoe goed is de woning geïsoleerd? Gaat het om een CO2-neutrale woning? En hoe energiezuinig is ze nu precies? Volgens CEO Nicolas Bearelle zijn dat de vragen die investeerders almaar vaker stellen wanneer ze op zoek zijn naar een geschikt pand om te verhuren. En opvallend: het gros van de “groene” investeerders is tussen 45 en 55 jaar. Ze kopen een pand om te verhuren, maar ook om er later eventueel zelf in te gaan wonen.

“We hebben tegenwoordig bijna geen enkel gesprek meer met een investeerder waarbij dit onderwerp niet aan bod komt. En die ene keer dat er toch geen vragen over komen, is dat omdat men zich vaak al op voorhand goed geïnformeerd heeft. De investeerder durft meer en meer op lange termijn denken, en dan komt hij automatisch uit bij duurzaam vastgoed.” Nicolas Bearelle, CEO Revive


De verkoop van dit soort duurzame woonprojecten loopt dan ook als een trein. Zeker als het over stadslocaties gaat. Een schoolvoorbeeld hiervan is WATT, een nieuwe duurzame woonwijk in Gent met een 75-tal wooneenheden. Het project zou pas begin 2020 af zijn, maar het merendeel van de woningen en appartementen heeft al een eigenaar.

“De eerste steen is nog niet gelegd, maar 70 procent is wel al verkocht. De helft zelfs aan investeerders, die het pand zullen verhuren. Dat zou enkele jaren geleden nooit gebeurd zijn.” Nicolas Bearelle, CEO Revive


Financiële en fiscale incentives

De financiële en fiscale voordelen van investeren in duurzaam vastgoed spelen een steeds grotere rol, omdat de incentives almaar interessanter worden. Enerzijds is de onroerende voorheffing van een woning met een E-peil lager dan 30 - wat volgens de huidige energienormen bijzonder goed is - voor de eerste vijf jaar gehalveerd. Anderzijds halen ook steeds meer banken de meest interessante kredietvoorwaarden uit hun lade bij een goed E-peil. Voor een lening voor een gemiddeld appartement kan dit al snel 0,4 procent op de totale rentevoet schelen. In de praktijk betekent dit dat je soms enkele duizenden euro’s meer kan lenen.

Bij een beter geïsoleerd pand kan de eigenaar-verhuurder trouwens ook een hogere huur vragen, al was het maar omdat de huurder minder energiekosten heeft. Want ook huurders doen hun voordeel bij het toenemend aantal energiezuinige huurpanden.

“Een woning die bijvoorbeeld zeer goed geïsoleerd is en ook over zonnepanelen en een warmtepomp beschikt, is future-proof. De huurder kan er op het moment zelf van genieten. Maar de investeerder mag er zeker van zijn dat zijn pand binnen vijftien, twintig jaar nog niet veel van zijn waarde verloren heeft. Eenvoudigweg omdat het op veel vlakken nog aan de normen zal voldoen. Terwijl een gebouw van de jaren ‘80 tegen dan bijna onverkoopbaar zal zijn, zelfs als het gerenoveerd is.” Nicolas Bearelle, CEO Revive