Algemeen

Belgische wereldprimeur: plantaardige dakdichtingsbaan

Belgische wereldprimeur: plantaardige dakdichtingsbaan
Met het plantaardig, wit dakmembraan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingsmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze roofing. Derbipure, op basis van plantaardige oliën en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend. Hans Aerts, R&D Manager: “Het plantaardig dakmembraan past binnen onze ‘greennovation’-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten.” Om Derbipure te lanceren, organiseerde Derbigum een groots evenement in het Domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw.

Viceminister-president Ingrid Lieten: “De bouwsector staat voor een enorme uitdaging om te werken aan een groene toekomst. Duurzaamheid wordt belangrijker en belangrijker, en hiervoor moet volop ingezet worden op innovatie. De Vlaamse Confederatie Bouw maakte deze ochtend bekend dat er 70.000 nieuwe jobs kunnen bijkomen in de bouwsector door volop in te zetten op innovatie. Derbipure is dus een prachtig voorbeeld van een innovatie die gericht is op duurzaamheid. Ik sta vooral achter het principe van cradle-to-cradle. Daarbij zorgen producenten ervoor dat hun producten volledig herbruikt kunnen worden waardoor nutteloos afval vermeden wordt. Ik feliciteer Derbigum met hun wereldprimeur en roep hierbij de hele bouwsector op om werk te maken van de cradle-to-cradle principes. Zo creëren we duizenden jobs en verminderen we de afvalberg.”

In de sector staat Derbigum al langer bekend als ecopionier. Vorig jaar introduceerde het bedrijf het NT-productengamma, waarbij solventen en vluchtige organische stoffen vervangen werden door plantaardige oliën en waarbij gerecycleerd bitumen gebruikt werd als grondstof. Vandaag zet de onderneming een revolutionaire stap verder met het eerste plantaardig dakmembraan wereldwijd. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de Cradle to Cradle®-certificering behandelt voor het plantaardig dakmembraan.

Een ontwikkeling die ook perfect past binnen het groene beleid van Derbigum. R&D Manager Hans Aerts: “In onze sector staat de tijd niet stil. Wanneer je niet innoveert, loop je achter de feiten aan. We zijn dan ook fier dat Derbigum als eerste dit ecologische product kan voorstellen in België, Europa en over de hele wereld!”

Met zijn ecologische samenstelling – o.a. plantaardige oliën en dennenharsen – biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt. Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financiële steun van de Waalse Regio voor het membraan en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten.



Toekomstgerichte oplossing

Twee jaar werkte een team van 4 à 5 personen intensief aan de ontwikkeling van Derbipure. R&D Manager Hans Aerts: “Het was zoeken naar de optimale combinatie van ecologische componenten om eenzelfde kwaliteit én verwerking als traditionele bitumen te verkrijgen. De technologie achter Derbipure is gepatenteerd en de ‘cradle to cradle’-certificering voor het plantaardig membraan is lopende. Rond oktober verwachten we het officieel certificaat. Een bewijs voor de gebruikers dat Derbigum ver gaat in keuze van materialen en processen voor gezondheid, veiligheid en continue recyclage.”

Op termijn wil Derbigum het Derbipure-assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: “Met dit project hebben we de eerste stap richting afbouw van bitumen gezet. Bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven. Uiteraard blijft ons bestaande assortiment dakbedekking nog bestaan, maar we blijven investeren in deze technologie en in onze ‘greennovation’-strategie.”

Hoewel de prijs per m2 Derbipure hoger ligt dan het bestaande product Derbibrite NT, vreest Derbigum niet om Derbipure op de markt te brengen. “Het is niet de bedoeling om onze eigen producten buitenspel te zetten, wel om te zorgen voor toekomstige alternatieven. De vraag naar plantaardige membranen is er en zal in de toekomst alleen maar groeien. Derbigum gaat de toekomst met een groen gevoel tegemoet.”