Zonneboilers
Zonneboilers met thermische zonnecollectoren vormen de meest toegankelijke oplossing om te profiteren van de gratis energie van de zon.Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen thermische zonnecollectoren het zonlicht op en zetten dit om in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat van de zonneboiler en kan vervolgens gebruikt worden om het sanitaire water voor bad, douche en keuken op te warmen. De verwamingsketel of het warmwatertoestel moet enkel nog bijverwarmen op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht beschikbaar is.
Dat alles betekent een grote winst voor het milieu en een forse besparing op je energierekening. Zelfs met de kosten van de naverwarming kan je hiermee op jaarbasis tot 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen.
Per vierkante meter haalt een thermische zonnecollector op een Belgisch dak gemiddeld 500 kWh nuttige zonnewarmte uit de zon. Dat is vier keer méér dan fotovoltaïsche panelen. Bovendien dragen zonneboilers in belangrijke mate bij tot de reductie van de CO²-uitstoot van gebouwen, hebben ze een lange levensduur en vergen ze relatief weinig onderhoud.
Premies blijven bestaan!
Ook de overheid is zich terdege bewust van de voordelen van zonneboilers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht doordat thermische zonnecollectoren met fotovoltaïsche panelen worden verward, kunnen bouwers en verbouwers nog steeds rekenen op premies vanwege de overheid. Als media berichten dat ‘subsidies voor zonnepanelen worden afgeschaft’ geldt dit dus enkel voor fotovoltaische zonnepanelen, niet voor thermische zonnecollectoren.In Vlaanderen krijgen energie- en budgetbewuste consumenten een premie van de netwerkbeheerders en van sommige gemeenten, of - bij renovatiewerken - komen ze in aanmerking voor de renovatiepremie van het Vlaamse Gewest. In Brussel kunnen ze een beroep doen op de energiepremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een aanvullende premie van sommige gemeenten. Ook Wallonië werkt momenteel aan een beduidende verbetering van het bestaande premiesysteem voor het plaatsen van zonneboilers. Ten slotte doen ook sommige provincies en gemeenten er nog een duit bovenop.
Op de website www.belsolar.be worden alle subsidies voor zonneboilers duidelijk opgelijst en steevast geupdatet wanneer nodig.
Wie vindt het warm water opnieuw uit?
Met bijna-energieneutraal (ver)bouwen en betaalbaar wonen als 2 van de 3 centrale thema’s van Batibouw 2014, spreekt het voor zich dat sectorfederatie Belsolar de Batibouwperiode aangrijpt als startmoment voor een nieuwe campagne om zonneboilers bij het grote publiek te promoten: de ‘Wie vindt het warm water opnieuw uit?’-campagne.In Paleis 10 en 12 van Batibouw, op de stand van alle deelnemende Belsolarleden - 23 in totaal - worden postkaarten uitgedeeld waarop via een ludiek beeld als het ware opgeroepen wordt zich in te schrijven voor een nieuw spelprogramma: de ‘Wie vindt het warm water opnieuw uit?’-show. Op de verso wordt echter uitgelegd dat de winnaar van deze fictieve show in principe al vast staat vermits de zonneboiler het warm water immers al lang opnieuw uitgevonden heeft. Op de postkaart wordt in het kort uitgelegd hoe de zonneboiler dat heeft gedaan en – voor zij die nog steeds denken dat ze het beter kunnen – wordt de weg gewezen naar www.belsolar.be om er alle informatie te vinden over de werking van een zonneboiler, wat de mogelijkheden zijn en waarom kiezen voor warm water op zonne-energie vandaag belangrijker is dan ooit.
Ook de www.belsolar.be-website zelf werd in het kader van deze campagne in een aangepast kleedje gestoken. En tijdens de Solar Days, van 1 t.e.m. 18 mei 2014, wordt hetzelfde campagne-idee doorgetrokken in een serie radiospots.