Algemeen

Bengalese fabriek ingestort door slechte materialen

De ramp met de Bengaalse kledingfabriek in Dhaka is mede veroorzaakt door het gebruik van bouwmaterialen van extreem slechte kwaliteit. Dat meldt een regeringscommissie die de oorzaken van de ramp heeft onderzocht. Eerder al had de architect aangegeven dat het gebouw niet geschikt was voor textiekfabriekjes met trillende machines. De eigenaar van het gebouw bezondigde zich voorts aan een hele reeks andere bouwovertredingen. De commissie beveelt een levenslange gevangenisstraf aan.

"De eigenaar van de fabriek heeft het gebouw met ijzerstaven en cement van extreem slechte kwaliteit opgetrokken", zegt Khandker Mainuddin Ahmed. Hij is het hoofd van de officiële commissie die de oorzaken van de instorting van de kledingfabriek vorige maand in Bangladesh onderzocht. "We hebben een hele reeks onregelmatigheden vastgesteld."

Zo bouwde de eigenaar illegaal 2 bijkomende etages bovenop het gebouw terwijl het officieel slechts 6 verdiepingen hoog mocht zijn. Het gebouw was overigens niet geschikt voor industriële activiteit. Het was dan ook niet bestand tegen de hevige trillingen van generatoren en de vele duizenden naaimachines.

De grond waarop de fabriek stond, was überhaupt niet geschikt voor grote gebouwen. "Een deel van de constructie bevond zich op een stuk land dat vroeger een waterpartij vormde en met allerhande rommel was opgevuld", verklaarde Ahmed.

De commissie heeft de Bengalese regering aanbevolen de eigenaar van het gebouw een levenslange celstraf te geven als hij effectief schuldig wordt bevonden aan het schenden van de bouwcodes.