Vloerbekleding

Benodigdheden bij het leggen van een houten vloer

Benodigdheden bij het leggen van een houten vloer
Ga je een houten vloer leggen? Zorg dan dat je weet wat je daar allemaal voor nodig hebt. Dan hebben we het niet alleen over de vloer zelf; het is ook belangrijk dat je de juiste vloerlijm en ondervloer kiest. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten, zodat jij zonder problemen je nieuwe houten vloer kunt gaan leggen.

Overweeg lamelparket

Voordat je zelf aan de slag gaat met het leggen van een houten vloer, moet je eerst het juiste type vloer kiezen. Als je namelijk niet veel ervaring hebt met houten vloeren leggen, kun je misschien beter kiezen voor lamelparket in plaats van massief hout. Lamelparket is over het algemeen een stuk makkelijker te leggen dan een massieve houten vloer. Overigens heeft een lamelparketvloer dezelfde mooie uitstraling als een reguliere houten vloer. Daar komt bij dat lamelparket doorgaans prima kan worden gecombineerd met vloerverwarming, want het is minder onderhevig aan werking dan een vloer van massief hout.

Vloerlijm

Als je eenmaal de perfecte houten vloer hebt gevonden en hebt besloten deze zelf te leggen, is het tijd om vloerlijm te halen. Lever daarbij niet in op kwaliteit, want met een vloerlijm van lage kwaliteit kan het best zijn dat het hout na verloop van tijd loskomt. Voor een langdurige, optimale hechting gebruik je hoogwaardige vloerlijm. Houd er rekening mee dat niet elke vloerlijm geschikt is voor elke ondervloer. Daarom is het beter om eerst de juiste ondervloer te kiezen en daarna pas vloerlijm aan te schaffen. Zo voorkom je dat je jezelf beperkt in de keuze van de ondervloer.

De juiste ondervloer

Als je een nieuwe houten vloer aanschaft, is het cruciaal dat je ook de juiste ondervloer legt. De ondervloer heeft tenslotte veel invloed op de mate waarin je vloer isoleert en beschermd blijft tegen vocht. Wat isolatie betreft, hebben we het zowel over geluidsisolatie als thermische isolatie. Heb je onderburen? Let dan vooral op de geluidsisolerende eigenschappen van de ondervloer. Mocht je wat extra energiekosten willen besparen, kan een ondervloer met een goede thermische isolatie veel verschil uitmaken. Verder zijn er ondervloeren verkrijgbaar die specifiek ontworpen zijn om de houten vloer extra te beschermen tegen vocht.

Als je je geen zorgen wilt hoeven maken over wat de juiste vloerlijm is en welke ondervloeren voor een houten vloer geschikt zijn, kun je ook gewoon een professional inschakelen. Laat je vooral ontzorgen door een betrouwbare professional als je het jezelf een stukje makkelijk wilt maken en zeker wilt zijn van een mooi resultaat.

Ook interessant