Samen met een verlichtingsexpert van SLV Belgium zijn we met de plannen in de hand door de woning gelopen om te bekijken waar we best de verlichting kunnen plaatsen en welke soort. Architect Paul Vandenbussche had al een basis verlichtingsplan getekend, dat we toch al in detail proberen uit te werken zodat we niets vergeten. Alle verlichtingspunten worden rechtstreeks met de elektriciteitskast verbonden, zodat elk verlichtingspunt met de domotica aangestuurd kan worden. Later zullen we ook bepalen welke punten dimbaar worden en welke niet, want dat is dan weer belangrijk voor de keuze van de Velbus-domotica-modules. Er worden dus heel veel kabels gelegd in de vloeren, muren en plafonds.
Geen schaduwspel
De kleine badkamer krijgt twee glazen wanden. Een glazen buitenwand en een glazen binnenwand. Als we de verlichting in het midden van deze badkamer plaatsen, zijn er altijd schaduwen waarneembaar op het glas. Dat is niet wenselijk. Een mooie oplossing is om meerdere spotjes vlak naast de ramen te plaatsen. Zo heb je in de badkamer voldoende licht en privacy. Dit principe wordt ook toegepast in de slaapkamer, waarbij de lichtpunten zo dicht mogelijk tegen de vensters worden geplaatst.In de centrale hal liggen de kabels al klaar. Deze laten we boven het plafond liggen, zodat we bij de afwerking nog kunnen bepalen waar de lichtpunten exact komen.
Led
Een belangrijke beslissing die je moet nemen is welk soort verlichting je gaat gebruiken. Spotjes, hanglampen, staanlampen, muurlampjes, ledstrips, dimbare verlichting. Er is zoveel keuze! Toch is het belangrijk om deze keuzes zo veel mogelijk vooraf te maken. Een hanglamp creëert nu eenmaal een andere sfeer dan een spotje in het plafond. Voor een spotje in het plafond is ook de nodige voorbereiding nodig. Kan deze in het plafond verdwijnen, of laat de constructie dat niet toe? Een ding is zeker, alle verlichting voor deze woning zal Led-verlichting zijn. De lampjes zijn misschien wel iets duurder, maar deze gaan veel langer mee en verbruiken aanzienlijk minder energie dan bijvoorbeeld een hallogeenlamp.Er is ook beslist enkele ledstrips te gaan gebruiken. Je kunt dan kiezen voor een RGB-ledstrip, maar dat doen wij na lang overwegen toch niet. Met een RGB-ledstrip kun je wel alle kleuren van de regenboog maken, maar we willen de verlichting sober houden. RGB kan geen wit licht maken, het zal altijd wat geel of blauw overkomen. Er wordt voor warm wit gekozen, net als alle andere verlichting overigens.
Buitenverlichting
Vergeet ook zeker de buitenverlichting niet mee te nemen in het verlichtingsplan. Buitenlampen zijn mooi als ze aan staan, maar als ze uit zijn, mogen ze niet te opvallend aanwezig zijn. Je wilt natuurlijk ook geen zichtbare kabels langs de gevel. Inbouwen in de gevel of dakoversteek is dus een mogelijkheid. Dat kan alleen als je de kabels er vooraf in plaatst.Op diverse plaatsen in de gevel zijn kabels voorzien voor de gevelverlichting