Vastgoed

Bereken de correcte huurprijs met de huurschatter

Wie een huis of appartement huurt of verhuurt, kan voortaan checken of de huurprijs die hij betaalt of ontvangt fair is. De Vlaamse regering lanceert daarvoor de website huurschatter.be. Bedoeling is om de markt van huurwoningen transparanter te maken. Een team van de KU Leuven analyseerde de afgelopen drie jaar de huurmarkt, om een correcte inschatting van de prijzen per regio te kunnen maken. "We analyseerden onder meer de databank van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en keken naar de verkoopprijzen van huizen in alle steden en gemeenten", zegt onderzoeker Frank Vastmans, die het project leidde.

Het resultaat is een zeer uitgebreide databank. Wie op Huurschatter.be invult waar hij wil wonen en welke eisen hij aan zijn toekomstige woonst stelt, zoals een terras of een recente badkamer, krijgt een prijsvork waarbinnen de maandelijkse huur zou moeten liggen.

"Die vork kan worden gebruikt bij een onderhandeling met de verhuurder", zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). "De huurder kan zo aandringen op een prijsverlaging, maar ook bijvoorbeeld op een extra investering, zoals een nieuwe verwarmingsketel."

Ook voor de verhuurders heeft de databank volgens de minister voordelen. "De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar vanaf nu de simulator voor gebruiken.

Een andere maatregel in het huurplan van Van den Bossche is het huurgarantiefonds, dat al eerder werd aangekondigd en ten laatste op 1 januari zal worden gelanceerd. Het fonds komt maximaal negen maanden tussenbeide als huurders door achterstallige betalingen uit hun woning dreigen gezet te worden.

Ook de premies die verhuurders krijgen om de woning te isoleren van huurders die het minder breed hebben, bestaan al langer, maar zullen opnieuw onder de aandacht worden gebracht.