Energie

Bespaar op de energierekening met duurzaam wonen

Bespaar op de energierekening met duurzaam wonen
Niemand wil een hoge energierekening. Maar hoe spaarzaam je ook denkt te zijn, soms valt die jaarrekening toch hoger uit dan verwacht en moet je bijbetalen. Om dat te voorkomen kun je een aantal energiebesparende maatregelen nemen. Die vragen in eerste instantie om een investering, maar kunnen op den duur toch een aardig voordeel opleveren. Dit artikel heeft voornamelijk betrekking op de Nederlandse markt.

Kies voor een goede isolatie

Je hebt weinig aan energiebesparende maatregelen wanneer warme of koele lucht zo het huis in of uit kan. Bij veel oudere woningen is de isolatie vaak niet optimaal. De muren hebben wellicht scheurtjes of er zijn kieren die zorgen dat het tocht. Dat is vervelend, want hierdoor ga je in de winter harder stoken. En als er in de zomer warme lucht binnenkomt, zet je de airconditioning mogelijk een standje hoger. Een tussenwoning die niet goed is geïsoleerd, verbruikt zo'n 3.300 kubieke gas per jaar om het huis te verwarmen. Kies je echter voor een goede dak-, gevel- en vloerisolatie en bijvoorbeeld ook nog dubbel glas, dan wordt maar circa 600 kubieke meter gas verbruikt. Een besparing van zo'n 1.600 euro per jaar.

Duurzame investeringen

Een goede isolatie helpt met klimaatbeheersing in huis. Daarmee kun je het stook- en elektriciteitsverbruik verlagen. Daarnaast zijn er ook energiebesparende initiatieven waarmee je niet alleen de energierekening omlaag brengt, maar ook nog eens geld kunt verdienen. Met zonnepanelen op het dak wek je zelf elektriciteit op. Wek je echter meer op dan je verbruikt, dan kun je deze overtollige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. De hoeveelheid stroom die je levert wordt verrekend met de hoeveelheid die je jaarlijks verbruikt. Hierdoor kan de jaarrekening lager uitvallen. Verbruik je minder elektriciteit dan je levert, dan zal de energieleverancier op basis van het verschil tussen verbruik en levering een terugleververgoeding berekenen. Hoe hoog dit bedrag is, mag het energiebedrijf zelf bepalen. De Autoriteit Consument en Markt houdt als toezichthouder wel in de gaten of het hier om een redelijke vergoeding gaat. Met zonnepanelen heb je ook fiscale voordelen. Wanneer je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer, dan kun je de btw op de aanschaf en installatie van de panelen terugvragen.

Besparen met warmtepomp

Een andere manier om te besparen op de gasrekening is door het plaatsen van een warmtepomp. Deze pomp gebruikt warmte van buiten om een huis te verwarmen en zorgt voor warm water in de keuken of douche. Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een HR-ketel op gas. De ketel wordt dan alleen gebruikt op dagen dat het koud is. Je gebruikt bij een warmtepomp wel meer elektriciteit, maar het gasverbruik loopt fors terug. Kies je voor een compleet elektrische warmtepomp, dan is een cv-ketel op gas niet langer nodig. Wel is het belangrijk dat het huis goed is geïsoleerd om volledig profijt te hebben van een warmtepomp. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat je er tot zeker 2021 subsidie voor aan kunt vragen.

Energie vergelijken

Besparen op de energierekening begint bij energie vergelijken. Wanneer je alle energiemaatschappijen op een rijtje zet, weet je precies welke voorwaarden en tarieven voor jou het meest gunstig zijn, bijvoorbeeld ook op het gebied van de terugverdienvergoeding.