“Het verschil tussen de kraan met halve of hele straal te laten lopen is de tijdsfactor. Het heeft te maken met hoeveel water er per minuut uit de kraan stroomt. Met een halve straal verminder je het watergebruik tot zes liter per minuut, vertelt Claus Rantzau van Damixa, die achter het innovatieve ontwerp van deze kraan zit. Het ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met industrieel ontwerper Steffen Schmelling, die ook producten heeft vormgegeven voor bijvoorbeeld Bang & Olufsen en Samsung.
Claus Rantzau: “Wanneer je kiest voor een halve straal, bijvoorbeeld bij het handen wassen of het wassen van groenten, dan verbruik je 40 tot 50% minder water dan wanneer je een hele straal laat stromen. FERN is uniek omdat de kraan de gebruiker de keuze laat om een halve of hele straal te laten stromen. Het is in dit geval dus geen keuze tussen gemak en duurzaamheid, maar het beste van twee werelden.”
Simpel, maar erg effectief en flexibel
De markt wordt overspoeld met waterbesparende perlators voor kranen. Wanneer het enige doel waterbesparing is, dan is een perlator een goede oplossing. De gebruiker bespaart dan water wanneer hij de kraan aanzet. Anderzijds kan men ook ondervinden dat de waterdruk onvoldoende is en dat het lang duurt om bijvoorbeeld een pan of de gootsteen te vullen met water. Dit kan een grote ergernis zijn in het dagelijkse leven waarin alles snel en efficiënt dient te gaan.Een helpende hand tot een milieuvriendelijke en intelligente keuze van de gebruiker
Als onderdeel van de ontwikkeling van Twist & Save heeft Damixa enquêtes gehouden onder gebruikers om er zeker van te zijn dat het gebruiksgemak niet wordt beïnvloed wanneer de hendel in de halve of hele positie staat.Een van de testpersonen vertelde dat het een enorm voordeel is dat zij zelf de keuze kan maken. Voor haar was het een gewin dat zij zelf de kraan op de halve stand kon zetten en kon verzetten naar de hele straal indien nodig. Deze functie is ook erg handig met kinderen in huis. Met de Twist & Save in de Save positie hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid water die de kinderen gebruiken wanneer de kraan aan staat.