Politici, experts en meer dan duizend vastgoedprofessionals legden vandaag de fiscale vastgoedpuzzel. En dat blijkt meer dan noodzakelijk, zo meent de Confederatie van Immoberoepen die vaststelt dat het woonbeleid één van de grote besparingsposten is van de nieuwe Vlaamse regering. De woonbonus - die in totaal een besparing van 680 miljoen euro oplevert - is allicht de meest geciteerde kostenpost van de voorbije maanden. Maar het is zeker niet de enige plek in het woonbeleid waar Bourgeois I in snijdt.
De sector toont begrip voor de hele besparingsoperatie, maar vreest tegelijkertijd dat er nog weinig zal overblijven om een vernieuwend Vlaams woonbeleid te voeren. Volgens 94% moet de besparing op de woonbonus dan ook gecompenseerd worden door onder meer een verlaging van de registratierechten. Globale doelstelling moet zijn om een verlaging van de fiscale druk op het moment van aankoop te bekomen. Zoals alom geweten is, is die druk in België het hoogste van heel Europa. In België betaalt de koper zo gemiddeld 13,4% van de aankoopprijs aan de fiscus. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde van de andere Eurozone-landen (5,3%).
Zorgenkind van de woningmarkt
Vervolgens wil de Confederatie van Immoberoepen de overheden ook wijzen op het fiscaal beleid voor nieuwbouw en renovaties. Jaar in, jaar uit wordt wel een nieuwe manier gevonden om het toepassingsgebied van de BTW uit te breiden of om het gebruik van de weinige gunstmaatregelen nog verder in te perken. 88% van de vastgoedmakelaars heeft daardoor de indruk dat het voor de modale Vlaming moeilijker is geworden om te bouwen of te renoveren. Nochtans is niemand daarbij gebaat, zo stelt de sector. Het resultaat zal immers een verouderd patrimonium zijn dat aan geen kanten tegemoet komt aan de Europese doelstellingen rond energiezuinigheid. De Confederatie van Immoberoepen vraagt de Vlaamse regering daarom in te zetten op maatregelen die nieuwbouw en renovatie stimuleren in plaats van afremmen.Daarnaast vraagt de sector ook aandacht voor hét zorgenkind van de woningmarkt: de private huurmarkt. Iets minder dan 20% van de Vlaamse gezinnen is aangewezen op deze huurmarkt die geconfronteerd wordt met een enorme krapte. 91% is dan ook van mening dat de Vlaamse regering op korte termijn méér maatregelen moet nemen om de private huurmarkt uit het slop te halen. Volgens de Confederatie van Immoberoepen is er geen discussie over de goede voornemens van de nieuwe Vlaamse regering. Wel is het verontrustend dat we volgens de beleidsnota voor 2017 niet moeten hopen op nieuwe fiscale stimuli die de krapte op de private huurmarkt kunnen aanpakken.