De ‘Beste Belgische Vastgoedprojecten’ is een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards lauweren buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling. In totaal meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, dongen mee voor het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoedprijzen in de wacht te slepen.
Het was een tienkoppige vakjury* van experts en prominenten met onder meer Erik Wieërs, professor Ann Verhetsel en architect Kristiaan Borret die de drie winnende projecten uit Brussel, Antwerpen en Dilbeek bekendmaakte.
Commercieel vastgoed: Multi – Brussel
In de categorie voor commercieel vastgoed gaat Multi uit Brussel met de hoofdprijs lopen. Vlakbij het Brouckéreplein werd een verloederd gebouw volledig opgesmukt tot een state-of-the-art kantorencomplex. De zwarte doos van Brussel werd omgetoverd tot een transparant, uitnodigend geheel in een H-vorm. Het gebouw telt liefst 18 verdiepingen, biedt plaats aan 2.000 werknemers en is volledig CO2-neutraal. Grote spelers als Bpost en Total Energies nemen er hun intrek. De volledige herontwikkeling ontsproot aan de hersenpannen van het Antwerpse architectenbureau CONIX RDBM Architects en projectontwikkelaars Immobel en Whitewood.(Semi-) publiek vastgoed: Campus Cadix – Antwerpen
In de categorie voor (semi-) publiek vastgoed schiet Cadix, een scholencampus op het Eilandje in Antwerpen, de oppergaai af. Het project omvat een nieuwbouwblok, de renovatie van het Van Averbekegebouw, beschermd als werk van de gelijknamige architect en een gedeelte van de oude CAD-loodsen. De scholencampus telt in totaal 24.000 vierkante meter en huist de opleidingen voor kunst, techniek en wetenschap. Daarbovenop zijn er ook wooneenheden voorzien. Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam sleutelde liefst dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die volharding wordt nu beloond met een RES Award.Residentieel vastgoed: Eylenbosch – Dilbeek
Bij het woonproject Eylenbosch, de winnaar in de categorie residentieel vastgoed, werd de gelijknamige oude brouwerij in Dilbeek omgetoverd tot een florerende woonbuurt. Ook al stond de brouwerij Eylenbosch al geruime tijd leeg, als bouwwerk vormde ze al meer dan honderd jaar een iconisch beeld voor de streek.De herbestemde Brouwerij Eylenbosch biedt vandaag plaats aan 55 woningen en ongeveer 3.000 m2 commerciële ruimte. Om de rijkgevulde geschiedenis van het pand te respecteren, werd een deel van de brouwerij behouden. Het andere deel bestaat uit nieuwbouw. Centraal in het complex bevindt zich een gesloten binnenplaats, die omgevormd werd tot een publiek en autovrij plein. Bovenaan op de site werd een uitkijkpunt gebouwd met een uitzicht over het Pajottenland.
Het project zelf is overigens op-en-top Dilbeeks. Het komt uit de koker van architectenbureau OSK-AR, gevestigd in de Baron de Vironlaan, op een boogscheut van het winnende project.