Open Vld gaat een wetsvoorstel indienen dat werkzoekenden moet toelaten om te flexi-jobben. De bouwsector wordt aangehaald als voorbeeld. Na een bouwopleiding te hebben gevolgd bij de VDAB zou men nadien één dag per week de stiel kunnen leren op de werf. Bouwunie, die die zelfstandigen en KMO’s in de bouwsector vertegenwoordigt, staat open voor elk initiatief om werklozen te begeleiden naar een job in de bouw, rekening houdend met de bestaande systemen. Om de grote vraag naar werkkrachten op te vangen ziet de beroepsvereniging echter meer heil in de uitbreiding van het voordelig overurensysteem voor eigen personeel en het wettelijk mogelijk maken van freelancers.
“Wij zijn geen vragende partij voor flexi-jobs in de bouw, althans niet zoals deze nu al bestaan in de horeca”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Bij de bouwbedrijven is er een grote vraag naar goede werkkrachten die moeten beschikken over kenmerkende vaardigheden en kennis. Dit vereist vaak een langere inwerkperiode, aanpassingstermijn of zelfs een specifieke opleiding. Bijkomende mensen ad hoc tewerk stellen op de werven is dus vaak niet evident.”
Werklozen moeten absoluut gemotiveerd worden om aan de slag te gaan, maar het heeft volgens Bouwunie geen meerwaarde om wat vandaag eigenlijk al bestaat onder de noemer flexi-jobs te steken. “Een nieuw systeem van flexibele jobs, dat specifiek is aangepast aan de bouw en rekening houdt met de bestaande systemen, is voor ons zeker bespreekbaar. Het aantal openstaande vacatures in de bouw is al twee jaar in stijgende lijn. De sector schreeuwt om bijkomend en opgeleid personeel. Elke nieuwe vorm van instroom is steeds welkom, maar een systeem van flexi-jobs voor werklozen lijkt ons niet de ideale oplossing ”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
Bouwunie vraagt een uitbreiding van de fiscaal voordelige overuren en de mogelijkheid om freelance te werken in de bouw. In andere sectoren, zoals ICT of HR, bestaan freelancers al langer, maar in de bouw wordt hier door de wetgever en inspectie verkrampt op gereageerd. Bouwunie pleit daarom voor een aanpassing van de arbeidsrelatiewet.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam