Vanaf wanneer kun je beton storten in de tuin?
In principe kan beton storten in de tuin al vanaf temperaturen boven het vriespunt, maar de ideale situatie is een droge dag met temperaturen tussen de 5 à 20 graden. Het voorjaar of een niet al te hete zomerdag is dus het perfecte moment om aan de slag te gaan.Een koude dag, rond het vriespunt, wordt afgeraden om beton in de tuin te storten. Dit omdat de kou risico op te snel uitgehard beton vergroot. Aan de andere kant brengt een hele warme dag het risico dat water uit het mortel te snel ontsnapt.
Deze omstandigheden verminderen zowel de werkbaarheid tijdens het storten, als een slechte constructie en weinig stevigheid tot gevolg. Wil je toch aan de slag deze zomer? Let dan op de volgende tips.
Kies een dag met stabiele temperaturen
Eén ding waar beton slecht tegen kan is temperatuurswisselingen. Dit kan namelijk tot scheurvorming leiden, doordat het cement reageert op warmte en kou. Cement werkt als bindmiddel van beton, wat warmte geeft tijdens verharding van het geheel, maar ook weer krimpt.Wanneer er in het droogproces een te grote temperatuurschok plaatsvindt, zal het cement gaan scheuren. Een stevige wapening heeft hierop geen invloed. Om dit te voorkomen kun je het gestorte beton in de tuin afdekken met een isolatiedeken. Dit voorkomt te grote afkoeling en houdt de temperatuur van het oppervlak stabiel.
Voorkom te snelle uitdroging
Wanneer het een warme dag is, heb je risico dat het beton te snel uitdroogt. Beton bestaat namelijk voor een groot deel uit water, wat te snel kan verdampen bij hoge temperaturen. Ook dit geeft krimp en scheurvorming in het geheel.De te snelle uitdroging kun je voorkomen door het mortel af te dekken met plastic folie, de bekisting te laten staan of een curing compound aan te brengen op het geheel. Met deze maatregelen zorg je voor een gesloten afdeklaag van het oppervlak, zodat vroegtijdige uitdroging niet mogelijk is.
Merk je dat dit niet voldoende is en het geheel toch erg droog is? Dan mag je er gerust wat water op laten lopen. Beton moet op een rustig tempo verharden, niet uitdrogen.
Wat als het gaat regenen?
Een regenbui kan natuurlijk altijd voorkomen, ook in de zomer. Wanneer het beton al deels is gedroogd en niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom. Net als bij het voorkomen van uitdroging zal dit het geheel mooi nat houden, zodat de constructie verder kan verharden.Beton storten met regen wordt pas een probleem wanneer het water zich gaat vermengen met de specie. Tevens kan de regen kraters in het geheel slaan, wanneer het oppervlak nog deels vloeibaar is. Beton heeft een totale droogtijd van zo’n 4 tot wel 8 weken (1 week per cm). Kijk het weerbericht dus even vooruit. Als er in de eerste week geen regen is voorspeld zit je vaak wel safe. Anders is ook hier een afdekzijl je beste vriend.
Zelf aan de slag met beton in de tuin
Je kunt de tuin natuurlijk laten aanleggen door een hovenier of stratenmaker, maar je kunt ook gerust zelf aan de slag met beton storten in de tuin. Bij Betondirekt kunnen zowel particulieren als ZZP’ers voordelig online beton bestellen. Hier krijg je voorgemengd beton op locatie geleverd.Na het invullen van de postcode kan er via de online besteltool eenvoudig binnen 3 stappen een bestelling geplaatst worden. Zij regelen vervolgens alles met de centrales en zorgen dat het mortel op het gewenste moment bij jou thuis wordt afgeleverd. Afhankelijk of je een bestelling plaatst met pomp, is het storten zo gedaan!
Ook voor twijfels over het stortproces, stortinstructies en andere tips zijn de specialisten van Betondirekt altijd te bereiken. Het enige wat jij hoeft te doen is zorgen voor de juiste materialen en voldoende mankracht, dan kan iedereen beton storten in de tuin!