In heel Europa moeten de beurzen fors terrein prijsgeven na onheilspellend nieuws over de financiële problemen in het emiraat Dubai. Gisteren vroeg het emiraat aan de schuldeisers om zes maanden uitstel van betaling voor de staatsholding Dubai World.
Dubai is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen aan de Perzische Golf. In tegenstelling tot Abu Dhabi heeft het land relatief weinig inkomsten uit olie dus zocht het de voorbije jaren zijn toevlucht tot handel, financiële sector en toerisme om zijn economische motor te laten draaien. Zeker het afgelopen decennium kwam het emiraat vaak in het nieuws met bijvoorbeeld kunstmatig gecrëerde eilanden als een exclusief luxeverblijf voor steenrijke ondernemers en filmsterren (zie foto boven). Als paddestoelen rezen de wolkenkrabbers uit de grond. De voorbije jaren werd er gebouwd aan de Burj Dubai, de grootste toren in de wereld.
Door de financiële crisis kwam er echter een zeer harde landing voor de economie van het kleine emiraat van zo'n 1,5 miljoen inwoners. De vastgoedsector stortte in, internationale beleggers vluchten massaal met hun kapitaal naar veilige oorden en megalomane bouwprojecten werden van de ene op de andere dag stilgelegd. Gisteren vroeg het emiraat de schuldeisers voor uitstel voor betaling voor de staatsholding Dubai World, die een schuldenberg van 59 miljard dollar heeft. In totaal moet het emiraat zo'n 80 miljard dollar aan schulden torsen. De bubbel van megalomane bouwprojecten en buitenlands kapitaal is duidelijk gebarsten.
Beurzen vrezen wanbetaling
De Europese beurzen reageren ontstemd op de vraag voor uitstel van betaling. Zowat elke belangrijke beursindex gaat tot 3 procent in het rood. Ook de Bel20 ontsnapt niet aan het dumpen van aandelen. Vooral de aandelen van KBC en Dexia verliezen meer dan 5 procent. In Amerika zijn vandaag de beurzen gesloten door Thanksgiving.
Beleggers dumpen massaal aandelen omdat ze vrezen dat Dubai wel eens in de positie zou terechtkomen waarin het virtueel failliet is en de schulden niet langer kan terugbetalen. De laatste keer dat een overheid haar schuldeisers niet kon terugbetalen was Argentinië in 2001. Volgens analisten zal het niet meteen zo'n vaart lopen, maar de schrik bij de Europese beleggers zit er duidelijk in.
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam