Vastgoed

Bevriezing huur remt bouwplannen en verduurzaming

Bevriezing huur remt bouwplannen en verduurzaming
De onverwachte huurbevriezing in 2025 en 2026 voor sociale huurwoningen in Nederland dreigt grote gevolgen te hebben voor de regio Amersfoort. Volgens woningcorporaties verenigd in SWEV komt niet alleen de bouw van 2.500 nieuwe huurwoningen in gevaar, maar ook het onderhoud van bestaande woningen. De corporaties zijn verbijsterd, omdat deze maatregel haaks staat op eerdere afspraken met het Kabinet.

De woningnood in de regio blijft hoog, terwijl er een bevolkingsgroei van 14% wordt verwacht. De huurbevriezing maakt eerdere toezeggingen van Minister Keijzer uit december 2024 onuitvoerbaar, stellen de corporaties.

Vraagtekens bij partnerschap Rijk voor oplossen wooncrisis

Nog geen vier maanden geleden, in december 2024, zette Minister Mona Keijzer, in aanwezigheid van de premier, haar handtekening onder de Nationale Prestatieafspraken om samen de schouders te zetten onder de realisatie van 100.000 nieuwe woningen in Nederland. Uitgangspunt hierbij was een gematigde huurstijging van 4,5% voor sociale huurwoningen. Dit maakte de realisatie van 7.500 corporatiewoningen in de regio Amersfoort mogelijk om woningzoekenden een passend en betaalbaar (t)huis te bieden en woningen te verduurzamen. De coalitiepartners en in navolging hiervan het Kabinet zijn in de Voorjaarsnota letterlijk over één nacht ijs gegaan om hier een streep door te zetten.

In de Voorjaarsnota heeft het Kabinet heeft een beschamende compensatieregeling voorzien als douceurtje. Deze compensatie dekt minder dan 3% van het verlies aan investeringscapaciteit. Daarnaast eigent het Kabinet zich de 500 miljoen die dit oplevert aan verminderde huurtoeslag toe, om het aan enkele inwoners als boodschappenbonus uit te delen. "Onverteerbaar en onverantwoord", aldus duovoorzitters Minko de Weerd en François Claessens.

De corporaties in de regio Amersfoort betwijfelen in hoeverre het Rijk nog een betrouwbare partner in het oplossen van de woningnood wil zijn. De SWEV-corporaties verwijzen hierbij naar de eerder gemaakte afspraak dat corporaties niet meer gehouden kunnen worden aan de afspraken, als het kabinet beleid maakt waardoor de afspraken financieel niet meer haalbaar zijn. Dit is het geval. De corporaties kunnen bij bevriezing van de huren niet meer voldoen aan de afspraken over de nieuwbouw en verduurzaming van woningen en beraden zich op vervolgstappen.

Onzekerheid voor huurders

Daarbij schept de Voorjaarsnota onduidelijkheid en onzekerheid over de hoogte van de huur. Bij veel huurders is de brief van corporaties over de huurverhoging van 4,5% al op de mat gevallen. Corporaties moeten dit namelijk voor 1 mei a.s. aankondigen. De corporaties betreuren deze onzorgvuldigheid naar de zittende huurders.

Dringend appèl op Rijk, medeoverheden, ontwikkelaars èn huurdersorganisaties

De SWEV-corporaties doen een dringend appèl op de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de Tweede Kamer om zich een betrouwbare partner te tonen, zich rekenschap te geven van zorgvuldige communicatie naar huurders en woningzoekenden letterlijk en figuurlijk niet in de kou te laten staan en de bouw van 7.500 nieuwbouwwoningen mogelijk te maken in de regio Amersfoort.

De corporaties roepen provincies, gemeenten, ontwikkelaars en huurdersorganisaties op om hen hierbij te steunen en te pleiten voor het borgen van voldoende investeringscapaciteit van corporaties en daarmee voor kwalitatief goede en betaalbare woningen voor woningzoekenden en huurders.