Algemeen

Bewoners G4: Zorg voor ouderen ondermaats

Waar tot nu toe vaak verondersteld werd dat ouderen het zwaar hadden in de kleine dorpen, blijkt uit onderzoek van USP dat juist bewoners van de vier grootste steden in Nederland (G4) de zorg voor ouderen, ouderenvoorzieningen en huisvesting voor ouderen minder goed beoordelen dan landelijk het geval is. Ook eenzaamheid bij ouderen is volgens bewoners een groter probleem in de G4-steden dan in de rest van Nederland. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De vraagt rijst bij deze resultaten wanneer nu het moment komt dat verschillende partijen met elkaar om de tafel gaan om gezamenlijk dit probleem aan te pakken.

Eén op de drie bewoners van Amsterdam en Den Haag vindt ouderenzorg in gemeente niet goed geregeld

Landelijk vindt 13% van de respondenten de ouderenzorg in hun gemeente niet goed geregeld. Bij inzoomen op dit punt naar de G4-gemeenten blijkt dat alle vier deze gemeenten slechter scoren. Met name in Amsterdam en Den Haag zegt bijna één derde dat ouderenzorg in de gemeente niet goed geregeld is; ook in Rotterdam en Utrecht is dit aantal aanzienlijk (respectievelijk 18% en 22%). De G4-steden wijken op dit punt niet alleen af van het landelijke gemiddelde, maar ook van hun stedelijke collega’s.

Zorgvoorzieningen op orde in Rotterdam, rest G4 blijft achter

Ook bij de vraag of er in de gemeente voldoende zorgvoorzieningen zijn, wijken de G4-steden, met uitzondering van Rotterdam, negatief van het landelijk en stedelijk gemiddelde af. Waar landelijk 11% zegt dat er onvoldoende zorgvoorzieningen zijn, ligt dit percentage in Amsterdam, Den Haag en Utrecht rond de 20%. Rotterdam wijkt op dit punt positief af, ook van het landelijke gemiddelde, met 8%.

Verder zegt ongeveer één op de drie bewoners van Amsterdam en Utrecht dat er onvoldoende woningen voor senioren in de gemeente zijn (respectievelijk 32% en 31%). Rotterdam en Den Haag scoren op dit punt dichter bij het landelijke en stedelijke gemiddelde (20%).

Eenzaamheid onder ouderen met name in stedelijke gebieden een groot probleem

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem: 36% Nederlanders zegt dat er in hun gemeente veel ouderen in eenzaamheid wonen. Hier is een groot verschil waar te nemen tussen stedelijke en niet-stedelijke gebieden. In stedelijke gebieden ligt dit percentage namelijk op 47%, in niet-stedelijke gebieden op 34%. De steden van de G4 scoren zelfs nog hoger op dit punt. Maar liefst 68% van de Amsterdammers zegt dat er in hun gemeente veel ouderen in eenzaamheid wonen, gevolgd door 59% in Utrecht en Den Haag en 53% in Rotterdam.

Zorg voor ouderen, wiens verantwoordelijkheid?

Bij veel van bovenstaande punten is de vraag, wie is verantwoordelijk om dit op te lossen? Veranderingen in de regelgeving en taakverschuivingen hebben de duidelijkheid op dit gebied nog niet vergroot. Dit leidt ertoe dat partijen die juist de samenwerking zouden moeten zoeken (gemeente, zorginstellingen, corporaties, etc.) te veel op zichzelf gericht zijn. Elke partij zit met teruglopende budgetten en iedereen is op zoek naar zijn eigen rol in het maatschappelijk speelveld. In de grote steden zijn er nog meer partijen bij betrokken waardoor het alleen maar moeilijker wordt om samenwerking te zoeken. Advies is dan ook om dit niet meteen te groot aan te pakken, maar op kleiner schaalniveau (per wijk of stadsdeel) op te zetten en bij succes verder uit te breiden.