Nieuwbouw

Bewust bouwen met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu

Bewust bouwen met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu
Heb je een perceel gekocht en ga je je eigen woning of bedrijfspand bouwen? Dat is een flinke klus waar veel bij komt kijken. Naast een ontwerp en een bouwtekening heb je ook de juiste mensen nodig om jou te helpen de klus te klaren. Nu is het zo dat op een bouwplaats een ongeluk in een klein hoekje zit. Vaak gaan zaken nét goed en vergeten we en pakken we de draad snel weer op, maar helaas is het ook zo dat er in de bouw maar al te vaak gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vallen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat er te weinig oog is voor veiligheid tijdens de werkzaamheden. Basiskennis hiervan is eigenlijk wel noodzakelijk. Daarom is er in Nederland de Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers, beter bekend als VCA.

Wat is VCA?

VCA is een steeds vaker toegepast protocol voor veilig werken, waarbij veiligheid breder getrokken wordt: er is ook aandacht voor zaken tijdens werkzaamheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu. Basiskennis van VCA biedt houvast om op een bewuste manier risicovolle werkzaamheden aan te gaan en helpt om het risico op ongevallen te verlagen. Het volgen van een VCA cursus levert na het succesvol afronden van het examen het Vca-certificaat op.

Belangrijk

Dit diploma wordt steeds belangrijker gevonden in de bouw. We zien dat opdrachtgevers steeds vaker hun klussen enkel uitbesteden aan bedrijven of mensen die in het bezit zijn van zo’n VCA-certificaat. Ook nemen bouwbedrijven het bezit van het VCA-diploma steeds vaker op in de eisen bij sollicitatieprocedures. Wanneer jij jouw eigen bouwproject overziet, is het belangrijk dat er kennis is over en oog is voor veiligheid, gezondheid en milieu. Dat wil zeggen dat het verstandig is dat je zelf de cursus gevolgd hebt, maar zeker ook dat je werkt met mensen die door middel van het certificaat kunnen aantonen dat ze werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Bewust bouwen met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu

Verschillende varianten van VCA

Er bestaan drie verschillende varianten van het VCA-diploma die allemaal geënt zijn op een bepaalde beroepsgroep. Voor uitvoerend personeel is er VCA Basis. Dit is gericht op basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu die van belang is op de werkvloer. Voor leidinggevenden en zzp’ers is er een aparte certificering, namelijk de VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Wanneer je zelf de bouw overziet, is deze variant van toepassing op jou. Daarnaast wordt er in de bouw ook veel met uitzendkrachten gewerkt. Je kunt daaraan de eis stellen dat zij in het bezit van het VCA Basis-certificaat moeten zijn. Maar ook de medewerkers in de uitzendbranche zelf kunnen met meer oog voor veiligheid, gezondheid en milieu hun werk uitvoeren. Daarom is er voor hen het VIL VCU-certificaat. Deze afkorting staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus.

Het VCA-certificaat behalen

Het VCA-certificaat kan op verschillende manier behaald worden. Het is mogelijk een dagvullende klassikale cursus te volgen die wordt afgesloten met het VCA-examen. Je kunt ook vanuit huis met behulp van een online training of door zelf een cursusboek te bestuderen de cursus volgen. In deze gevallen moet je het VCA-examen laten afnemen door een erkend examenbureau.