Het eerste woonhuis van Systimber werd neergeplant in het West-Vlaamse dorpje Hulste (Harelbeke). Algemeen aannemer Francis Soete (Klassis) zag er geen graten in om als eerste met Systimber aan de slag te gaan, en zette er in welgeteld zeven dagen de ruwbouw neer van een rijhuis waarin voor een totale bewoonbare oppervlakte van 175 m² niet minder dan 450 m² Systimberhout werd verwerkt. Op de vraag waarom hij voor dit project voor Systimber heeft gekozen, verwijst Soete naar de snelheid van opbouw alsook naar de eenvoud in afwerking. “Systimberbalken worden immers aangeleverd in een mooie zichtkwaliteit en worden standaard van een witte primer voorzien, waardoor de ruwbouw aan de binnenzijde geen verdere afwerking meer behoeft. Op die manier worden de bouwkosten en dus ook de verkoopprijs laag gehouden.”
Ideaal voor op- en aanbouw
Dat Systimber niet enkel voor nieuwbouw geschikt is, bewijst aannemer Bert Van Ginkel (Bertbouw) uit Hoogstraten, waar momenteel een volledige bovenverdieping met groendak op een bestaande woning wordt opgetrokken. Van de 150 m² tellende bovenbouw worden zowel de buiten- en binnenwanden alsook het dak uit Systimbermateriaal vervaardigd, en verder afgewerkt met ecologische houtwolisolatie. Naast praktische overwegingen werd hier voor Systimber gekozen omwille van de esthetiek én omdat Van Ginkel een grote voorstander is van het typerende aangename binnenklimaat van dampopen bouwen. De woning wordt een uithangbord voor Systimber in de regio, waar Van Ginkel het bouwsysteem verder wil uitdragen. Ook deze woning zal op de Open Wervendag voor het publiek worden opengesteld.Houtschakelbouw
Met de werven in Hulste en in Hoogstraten introduceert België als eerste Europees land de houtschakelbouw. Deze bouwwijze bestaat erin dat massieve houten balken verticaal aan elkaar worden geschakeld met speciale bouten, ook wel ‘afstandshouders’ genoemd. De afstandshouders bewaren een uitzettingsvoeg tussen de balken, waardoor de natuurlijke zettingen van het hout kunnen worden opgevangen. De flexibele epdm-dichting die in de uitzettingsvoeg zit verwerkt, zorgt ervoor dat de samengeschakelde vloeren, wanden of daken onder alle omstandigheden luchtdicht blijven. Op deze manier laat de houtschakelbouwtechnologie toe om zeer snel een luchtdichte en vormvaste ruwbouw op te trekken, wat voor de houtbouw een grote stap voorwaarts betekent.