`The Ambition of the Territory` is een oproep tot drastische herziening van de huidige praktijken inzake architectuur, ruimtelijke ordening en beleid in Vlaanderen en in Europa. Onze huidige welvaart en sociale voorzieningen zijn gebaseerd op de consumptie van eindige grondstoffen en spilzuchtig landverbruik. In plaats daarvan wil ‘The Ambition of the Territory’ transnationale systemen voorstellen voor het gebruik van land, voor productie en huisvesting, die geïntegreerd en complementair zijn. Door de aandacht te verleggen van consumptie naar het organisatiepotentieel van dit verstedelijkte territorium dat Europa zelf is, onderzoekt dit project hoe de verschillende ruimtelijke bestemmingen deel kunnen worden van een ruimtelijk metabolisme. De toekomst van Europa wordt verbeeld op basis van haar gedeelde territorium, op de grondslagen van haar Common Ground. Vertrekkend vanuit een minutieuze lezing van de geschiedenis van ons productieve landschap onderzoekt ‘The Ambition of the Territory’ de voorwaarden voor een veerkrachtige samenleving die is gebaseerd op principes van zelfvoorziening en verantwoordelijkheid.
Een totaal nieuwe visie op de ontwikkeling van Europa moet gebaseerd zijn op een productieve verhouding tussen een stedelijke samenleving en haar territorium : een territoriaal metabolisme en een verschuiving van consumptie naar metabolismen, d.w.z. geïntegreerde systemen voor het gebruik van land, voor productie en huisvesting. Zoals vele Europese regio’s wordt ook Vlaanderen gekenmerkt door een geschiedenis van horizontale bezetting, waarin stedelijke kernen en hinterland door elkaar lopen.
Gedecentraliseerde verstedelijkte gebieden als Vlaanderen, de Veneto regio, de Engelse Midlands of het noordelijke Rijnland vertonen een vorm van grootstedelijke organisatie die tegelijk met enorme welvaart ook problemen van mobiliteit en overontwikkeling creëert.
‘The Ambition of the Territory’ wil de toekomst van deze stadsregio’s verbeelden door hun bestaande grondgebied achter zich te laten en een horizontaal, metabolisch principe te onderzoeken volgens hetwelk deze gebieden zich kunnen ontwikkelen als grootstedelijke systemen. Gezien haar geografische ligging en historisch vestigingspatroon wordt Vlaanderen naar voren geschoven als het ideale laboratorium voor een geïntegreerde benadering van de organisatie van de productie en distributie van energie, voedsel en water.
De tentoonstelling in het Belgisch paviljoen stelt een reeks onderzoeksprojecten en werken voor waarin de mogelijkheid wordt onderzocht om op een grootstedelijk grondgebied een metabolisme te creëren : voedselproductie in een dichtbevolkte regio, hernieuwbare distributieen logistieke systemen en het integreren van nieuwe types van industriële productie in onze leefomgeving. Met landkaarten, maquettes, afbeeldingen en verhalen die een polycentrische metropool gestalte geven, laat ‘The Ambition of the Territory’ ons kennismaken met een verfrissende kijk op een bestaand landschap en met toekomstperspectieven voor Vlaanderen en voor Europa.
Curatoren
AWJGGRAUaDVVTAT (Architecture Workroom Brussels, Joost Grootens, GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu, Ante Timmermans), Video Roul Van Tour, fotografie Dieuwertje Komen
Productie
Vlaams Architectuurinstituut en team Vlaams Bouwmeester in opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam