Precies 1.173 villa’s of luxeappartementen zijn er in de eerste helft van dit jaar verkocht in de provincie Antwerpen. Ofwel bijna zeven per dag, zo leren nieuwe cijfers van Statbel. Van dat aantal wisselden 130 woningen zelfs boven het miljoen euro van eigenaar.
De populairste regio – om buiten de Metropool te vertoeven - is veruit het Rivierenland, met 293 verkochte luxepanden. In die regio bevinden zich onder andere Mechelen en Lier. Maar verder is deze waterrijke regio in het zuiden van de provincie, de enige plaats in Vlaanderen waar zoveel rivieren samenkomen. En laat die natuur nu net een troef zijn.
Een luxewoning in het Rivierenland kost al snel 863.000 euro terwijl je in het Antwerpse Scheldeland ‘al’ voor 680.000 euro kan genieten als God in Frankrijk. Maar de duurste panden vind je vandaag nog steeds in de Voorkempen, waar ze al snel een kleine 900.000 euro kosten.
Opvallend bij deze luxepanden is het grote terrein dat er vaak bij hoort. Zo bedraagt de gemiddelde perceeloppervlakte maar liefst 2.802 vierkante meter, de Noorderkempen kennen de grootste terreinen met een gemiddelde oppervlakte van wel 4.632 vierkante meter, oftewel bijna een halve hectare. Ook de grootste huizen vind je in de Noorderkempen met een gemiddelde oppervlakte van 402 vierkante meter. Deze woningen hebben in de meeste gevallen vier slaapkamers en heel vaak twee badkamers.
Binnen drie maanden een nieuwe eigenaar
Hoe lang een luxepand te koop staat in de provincie, is sterk afhankelijk van regio tot regio. In het Antwerpse Scheldeland is zo’n woning gemiddeld na één maand al verkocht, zo blijkt uit cijfers van Hillewaere. Maar als je naar de Noorderkempen kijkt, kan een woning vaak tot wel vier maanden te koop staan.Vooral veertigers
Huizen en appartementen van 500.000 euro of duurder zijn overduidelijk gegeerd bij Vlamingen tussen de 41 en 46 jaar. Vaak zijn de kopers getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid.Registratierechten
Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen.Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden. Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent, maar wel 12 procent vanaf een tweede woning in plaats van de huidige 10 procent.