Energie

Bijna helft van Vlaamse gemeenten dient energieproject in

Bijna helft van Vlaamse gemeenten dient energieproject in
Maar liefst 130 Vlaamse gemeenten hebben in totaal 210 projecten ingediend in het kader van de oproep ‘Lokale Energieprojecten’. Ze hopen op een deel van de 6 miljoen euro die de Vlaamse regering vrijmaakte uit het Klimaatfonds. De kostprijs van alle aanvragen overstijgt het voorziene bedrag. Het Vlaams Energieagentschap zal nu de selectie maken welke energieprojecten aan de voorwaarden voldoen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De call ‘Lokale Energieprojecten’ is een succes. Steden en gemeenten beschikken vaak nog over veel ruimte en mogelijkheden om te investeren in energiebesparende maatregelen of hernieuwbare energie. Met dit financieel duwtje in de rug kunnen die mogelijkheden sneller gerealiseerd worden.”

Van 11 maart tot en met 30 april konden alle Vlaamse gemeenten bij het Vlaams Energieagentschap voorstellen indienen voor één of meerdere lokale energieprojecten. De Vlaamse regering maakte voor deze oproep 6 miljoen euro vrij. Gemeenten mochten meerdere voorstellen indienen. Pas als elke gemeente van wie een project geselecteerd wordt ook steun ontvangen heeft, kan een volgend project in aanmerking komen.

In totaal hebben 130 gemeenten 210 projecten ingediend. 71 gemeenten dienden 1 project in, 38 gemeenten 2 projecten en 21 gemeenten 3 projecten. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 6,2 miljoen euro. Het is nu aan het Vlaams Energieagentschap om na te gaan of de ingediende projecten aan de voorwaarden voldoen en welk bedrag zij zullen ontvangen.

Keuze is vrij

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door LED-lampen.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vlamingen hebben een groot vertrouwen in hun lokaal bestuur. Als steden en gemeenten nieuwe energieprojecten kunnen realiseren waar ook hun inwoners baat bij hebben, vergroot het draagvlak voor de energietransitie.”