Uit een studie van studenten van de Universiteit Antwerpen (UA) bij alle Vlaamse lokale overheden, blijkt dat 44% PEFC-producten integreert in haar aankooppolitiek. Het gaat hier concreet om papier en hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Een mooi resultaat dat PEFC Belgium - de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC-label in België - alleen maar kan toejuichen.
De studie werd begin dit jaar uitgevoerd in het kader van het opleidingsonderdeel Forum Technologiemanagement en –beleid van de Universiteit van Antwerpen. Vier studenten kozen als onderzoeksvraag ‘Wat is de naambekendheid van het milieuvriendelijke PEFC-label bij lokale overheden?’. Via een online-enquête werden alle Vlaamse steden, gemeenten en provincies bevraagd. Maar liefst 138 van de 313 gecontacteerden vulden de enquête in zodat de verkregen resultaten een duidelijke weergave zijn van de realiteit.
PEFC gekend bij 9 op de 10 lokale overheden
Meer dan 90% van de respondenten gaf aan het PEFC-label te kennen. Brochures blijken de voornaamste informatiebron te zijn (43%), maar ook de geschreven pers (19%) en beurzen (11%) hebben een niet onmiskenbare invloed. Ook tal van andere informatiekanalen zijn belangrijk voor de lokale besturen. Het gaat hier onder andere om de Samenwerkingsovereenkomst (zie verder), opleidingen en studiedagen.
44% integreert PEFC-producten in eigen aankopen
Bijna de helft van de lokale besturen gebruikt PEFC-gelabeld producten (hout en/of papier). Dit betekent dat ze zich bij aanbestedingen beroepen op bedrijven die over het PEFC-Chain of Custodycertificaat beschikken.
Uit de studie blijkt dat er vooral gelabeld hout geïntegreerd wordt in de aankooppolitiek (77 %). Bij duurzame houttoepassingen gaat het dan vooral om bouwmaterialen, palen en omheiningen, speeltoestellen, kisten en paletten.
Gelabelde papier- en kartonwaren maken 23% uit van de aankoop van duurzame houtproducten.
Samenwerkingsovereenkomst Leefmilieu
De Samenwerkingsovereenkomst Leefmilieu van de Vlaamse overheid[1] heeft de afgelopen jaren ongetwijfeld bijgedragen tot een duurzamere aankooppolitiek van de lokale overheden. Deze overheden ontvangen namelijk subsidies bij het integreren van duurzaam hout in hun aanbestedingen. De Samenwerkingsovereenkomst loopt dit jaar af en voorlopig wordt er geen vervolgproject voorzien. Uit de studie blijkt dat de meeste overheden (71%) toch duurzame houtproducten zullen blijven integreren in hun aankooppolitiek, met of zonder subsidies.
Sensibilisering van de inwoners
Meer dan 80% van de lokale besturen sensibiliseert haar eigen inwoners over het gebruik van duurzame houtproducten. Vooral voor de eigen website, brochures en de pers is hier een cruciale rol weggelegd. Tal van besturen gaven ook aan dat het PEFC-logo op publicaties en enveloppen een belangrijke vorm van sensibilisering is.
www.ikzoekpefc.be nog niet voldoende gekend
PEFC Belgium reikt een handige instrument aan om een opzoeking te doen naar PEFC-gelabelde bedrijven en producten. Via de website www.ikzoekpefc.be kan in een muisklik de gewenste informatie gevonden worden. Slechts een minderheid van de lokale overheden maakt momenteel gebruik van deze dienstverlening.
Duurzaam Bouwen
Bijna helft van Vlaamse steden en gemeenten gebruikt PEFC-producten
- Bron: PEFC Belgium
- 27 mei 2013
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam