Nieuwbouw

Bijna honderd Romeinse graven opgegraven op verkaveling in Tongeren

Bijna honderd Romeinse graven opgegraven op verkaveling in Tongeren
Foto: Studiebureau Archeologie
De laatste grote verkaveling van Tongeren, zo’n 4,2 hectare groot, wordt vandaag aangesneden. Op de Heufkensberg in Koninksem, een deelgemeente van Tongeren, wordt zo gestart met de bouw van 43 nieuwe woningen. Voor archeologen was het alvast de laatste kans om op zoek te gaan naar waardevolle vondsten op de site. En die werden gevonden. Experten legden o.a. een grafveld uit 1e tot 4e eeuw bloot met bijna honderd oude graven.

Vandaag wordt het startschot gegeven voor de ontwikkeling van de allerlaatste grote verkaveling aan de rand van de stad. De percelen er rond, van enige omvang, zijn intussen allemaal ontwikkeld. Opzet is dat er op de laatste site - genaamd “Op de Heufkens” - 43 nieuwe woningen komen. Projectontwikkelaar Kolmont die de ontwikkeling in handen neemt, zal er starten met de bouw van twaalf halfopen woningen. Daarnaast volgen er nog 31 bouwgronden die beschikbaar worden gesteld voor open bebouwing.

Nieuwe woonbuurt Op de Heufkens
Nieuwe woonbuurt Op de Heufkens

“Alle andere woonuitbreidingen rond het stadscentrum van Tongeren en daarbuiten zijn volgebouwd. Met het nodige respect voor zowel de waardevolle site als voor de omgeving, trachten we een hier een nieuwe woonwijk te creëren met een typische landelijke karakter.”

Wim Smeets, projectleider Kolmont


Het woonproject ‘Op de Heufkes’ ligt op een boogscheut van het stadscentrum, maar wel volledig in het Haspengouwse heuvellandschap. De verkoopprijzen voor de woningen op de laatste ontwikkelde site van Tongeren beginnen vanaf 243.000 euro.

Oude grafheuvel

En opmerkelijk: de ontwikkeling van de site was vooral voor archeologen de laatste kans om er op zoek te gaan naar waardevolle vondsten. Het projectgebied maakte destijds deel uit van het zuidwestelijke grafveld van Romeins Tongeren. Het was één van de drie bekendste Romeinse grafvelden die gelegen zijn rond Tongeren, waardoor het terrein een zeer hoog archeologisch potentieel bezat. Het terrein met een grootte van 4,2 hectare - zo’n acht voetbalvelden groot - werd de voorbije maanden dan ook grondig onderzocht door Studiebureau Archeologie. Er werd onder meer een grafveld uit de 1e tot 4e eeuw blootgelegd - met bijna 100 oude graven en een Gallo-Romeinse tumulus .

Meer concreet werden er 54 crematiegraven, elf inhumatiegraven met skeletten en zeventien rituele aardwerken aangetroffen. Er werden bovendien een dertigtal greppels en grachten onderzocht, wat o.a. ook leidde tot de ontdekking van een zogeheten “kringgreppel”, een restant van een grafheuvel.

Studiebureau Archeologie

“Gezien het in Tongeren zelden voorkomt dat zo een grote percelen samen in ontwikkeling komen, was dit een bijzondere opportuniteit. Het resultaat mag alvast gezien worden. Alle graven werden volledig uitgezeefd en intussen zijn we gestart met het natuurwetenschappelijk onderzoek. Daarmee hopen we te weten te komen wat voor personen er op dit terrein begraven lagen. Waren ze oud of jong, arm of rijk? Uit welke periode stammen ze af? Hopelijk zullen de volgende onderzoeken dat kunnen uitwijzen.”

Annelies De Raymaeker, Studiebureau Archeologie


Schenking aan Gallo-Romeins Museum

Projectontwikkelaar Kolmont zal alvast alle vondsten schenken aan de stad Tongeren en aan het Gallo-Romeins Museum. Nu de archeologische onderzoeken op de site zelf zijn afgerond, kan het definitieve startschot gegeven worden voor de eerste werken aan de nieuwe ontwikkeling. Er wordt gestart met de aanleg van de wegenis, waarvan verwacht wordt dat deze rond oktober afgerond zullen zijn. Aansluitend worden de woningen gebouwd en kunnen ook de kopers van een bouwgrond hun werkzaamheden aanvatten. Eind 2019 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen ‘Op de Heufkens’.