Architectuur

Bijscholing is de belangrijke troef voor architecten

De verantwoordelijkheid van de architect en de administratieve procedures zijn ook dit jaar weer de belangrijkste knelpunten voor de uitoefening van het beroep. Dit blijkt uit de jaarlijkse NAV architectenmonitor van het najaar 2011. Maar de architect blijft niet bij de pakken zitten en zoekt manieren om zich te wapenen en te profileren. Ruim 200 architecten namen deel aan deze bevraging.

Knelpunten

De architect blijft zich sterk zorgen maken over zijn verantwoordelijkheid binnen het bouwproces. Vorig jaar gaf 85% van de deelnemers al aan hier bezorgd over te zijn. Dit jaar stijgt het aantal nog naar bijna 93%. NAV trekt hier aan de alarmbel en dringt aan dat er oplossingen gezocht worden.

“Dit thema wordt alvast op de agenda geplaatst van het eerste architectencongres dat NAV in het voorjaar 2012 organiseert. Zo wil NAV, gesteund door het architectenkorps, voorstellen ter aanpak van deze problematiek kunnen doen.”, aldus NAV voorzitter Danny Windmolders.

Verder worden ook de administratieve procedures en rompslomp sterk gehekeld. Ruim 89% ziet dit als een ernstig tot zeer ernstig knelpunt. Architecten zijn eveneens bezorgd over de toenemende concurrentie tussen collega’s. Het zorgt voor een negatieve druk op hun erelonen.

Nieuwe aanpak om sterker te staan

Maar de architect blijft niet bij de pakken zitten en zoekt manieren om sterker te staan. Hij of zij zoekt niches op (42%). Een aantal trekt voluit de kaart van multi-professionele samenwerkingsverbanden (39%) of werken samen met andere architecten (35%).

Nood aan bijscholing

Gezien de steeds toenemende administratieve verplichtingen, de complexere regelgeving, de specialisering, het samenwerken, etc. is het niet verwonderlijk dat er bij architecten en sterke nood is aan bijscholing. Bijna 50% spendeert dan ook meer dan drie uur per maand aan bijscholing. Qua budget wordt hier meestal tussen de 100 à 500 euro jaarlijks aan besteed.
Cursussen bij opleidingsinstelling worden door 51% van de deelnemers goed tot zeer goed beoordeeld. Maar het zijn vooral de infosessies en cursussen van de sectororganisaties die het best scoren bij de architecten. Respectievelijk 55% en 66% vindt deze goed tot zeer goed.