In de zomer van 2015 is de nieuwe Egelantier geheel in gebruik genomen. Dit grote woon-zorgcomplex bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw met zorgfaciliteiten en enkele aansluitende woongebouwen rond twee binnenhoven. Het hoofdgebouw is al ruim een jaar in gebruik, de woningen rond de binnenhoven zijn sinds de zomer bewoond.
Het monumentale rechthoekige complex ontwierp Molenaar & Co architecten in opdracht van wooncorporatie Dudok Wonen in samenwerking met Hilverzorg, een zorgorganisatie gericht op ouderenzorg. De eerste is verhuurder van het complex; Hilverzorg levert de zorg. Beide zijn gevestigd te Hilversum. Het gebouw beslaat het midden van een groot stratenblok in de Bloemenbuurt, een tuinwijk ontworpen door Willem Marinus Dudok begin twintigste eeuw. De bouw van de Egelantier, de derde versie van een zorgcentrum op deze locatie, startte in 2010 en is gefaseerd uitgevoerd. Dit was nodig omdat de ‘oude’ Egelantier op het terrein nog in gebruik was en pas kon worden afgebroken als het zorgdeel van de nieuwbouw klaar was. Begin 2013 werd het bestaande pand gesloopt en kon de bouw van de tweede fase beginnen.
De Egelantier kent een drieslag: een hoofdgebouw van vier lagen waarin zorgverlener HilverZorg is gevestigd met aansluitend twee hoven met appartementengebouwen van drie en vier lagen. In totaal omvat het complex 36 psychogeriatrische eenheden voor bewoners van de verpleegunit, 42 ruime zorgwoningen en 101 aanleunappartementen. Onder het hoofdgebouw ligt een publieke parkeergarage.
Rond het atrium in het hoofdgebouw zijn op de begane grond onder andere een groepspraktijk voor huisartsen, apotheek, restaurant en een kinderdagverblijf gevestigd. Op de verdieping bevinden zich een fysiotherapeutisch centrum, de kantoren van Hilverzorg en de appartementen voor psychogeriatrische patiënten en zorgbehoevende ouderen.
In het verlengde van het hoofdgebouw liggen de Binnenhof en Entreehof, twee rechthoekige hoven die via een poort met elkaar verbonden zijn en waaraan de gewone zorgappartementen en aanleunwoningen zijn gelegen. In elke hoek van de hof bevindt zich een entreehal met lift die uitkomt op de galerijen naar de woningen. Hoven en atrium met beplanting verhogen de intimiteit van het complex.
De Egelantier is stevig ingebed in de wijk, zowel architectonisch als sociaal. Voor wat het eerste betreft: de vele kappen, mansardedaken en dakkapellen uit de jaren dertig in de directe omgeving waren een inspiratie voor het uiteindelijke ontwerp. Zo vormt het hoofdgebouw met zijn langgerekte vensterreeksen een ensemble met de daar tegenover gelegen school van architect Dudok. Ter onderscheid met de school is het wooncomplex uitgevoerd in roodbruine baksteen met metselwerkaccenten en oranje dakpannen; de galerijkant heeft wit gekeimde baksteen. Hier dragen gemetselde kolommen met metalen V-dragers de dakconstructie. Rondom het gebouw is een tuin naar ontwerp van Bosch & Slabbers aangelegd.
Qua concept en inrichting volgt de Egelantier de huidige opvattingen over zorg, woonomgeving, medische service en inbedding daarvan in het alledaagse leven. Wonen en zorgverlening worden daarin als gescheiden taken opgevat, maar wel binnen het directe handbereik van de gebruikers. In dit geval zijn dat de bewoners van de Egelantier én die van de omliggende wijk, de Nieuwe Egelantier zal het sociale verkeer in de wijk versterken.
Nieuwbouw
Bijzonder woon-zorgcomplex De Egelantier in Hilversum
- Bron: Molenaar & Co Architecten
- 8 september 2015
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam