Het nieuwe stadhuisproject is een huzarenstukje en zal een nieuw landmark vormen in het hart van Roeselare. Het duurzame nieuwe gebouw zal naadloos aansluiten bij het 18e-eeuwse stadhuisgebouw op de Grote Markt, het belfort (UNESCO-werelderfgoed) en de omliggende erfgoedpanden.
Eerste steen van het middeleeuwse belfort
Vandaag werd de eerste steen gelegd van het nieuwe stadhuis. Na een succesvolle sloop en archeologisch onderzoek, is dit een nieuwe mijlpaal. Stad Roeselare bracht daarom heel wat betrokkenen samen voor een unieke eerstesteenlegging: buurtbewoners, juryleden en burgers die van het begin betrokken waren, het ontwerpteam, de aannemers en een aantal stadsmedewerkers. Door de coronacrisis konden voor het eerst heel wat inwoners aanwezig zijn bij deze nieuwe belangrijke stap richting een nieuw stadhuis. En dat is een goede zaak, want de buurt toonde eerder veel begrip tijdens de sloopwerken.De eerste stenen die vandaag neergelegd werden, hebben een bijzondere geschiedenis: ze zijn van het allereerste belfort op de Grote Markt, en na opgravingen bewaard in het archief van Roeselare. Het oorspronkelijke Belfort was een hoektoren aan de stadshal die vermoedelijk in de 13e eeuw gebouwd werd in het midden van de Grote Markt. Zo’n 300 jaar geleden, in 1704, stortte dit middeleeuwse gebouw in.
Met deze erfgoedstukken gaf het college van burgemeester en schepenen het startschot voor de bouw: “Ons duurzaam stadhuis wordt een ontmoetingsplaats voor Roeselarenaars, stadsmedewerkers en stadsbestuur. De binnentuin die voorzien is in het project geeft bovendien een groene impuls aan de binnenstad.”, aldus burgemeester Kris Declercq.
Algemene bouwwerken Maes gaat het stadhuis bouwen
Nu de sloopwerken, uitgevoerd door Stadsbader, grotendeels voorbij zijn, staat een nieuwe partner klaar om verder te werken aan het nieuwe stadhuis. Stad Roeselare gunde de opdracht voor de bouw- en renovatiewerken aan Algemene Bouwwerken Maes. Een firma die eerder al projecten zoals het nieuwe zwembad in Roeselare, de Aalsterse bibliotheek Utopia, de Nieuwe Dokken in Gent en de K-Tower in Kortrijk realiseerde.Hoe gaat het verder?
Op de werf, die zo’n 11.800 m² groot is en begrensd wordt door de Grote Markt, Botermarkt en de Zuidstraat, wordt na de eerste steenlegging gestart met de kelders en funderingen. In het najaar van 2022 zal je het gebouw zien oprijzen wanneer ook de bovenbouw begint. Midden 2023 moet de ruwbouw af zijn en krijgt de Roeselarenaar ook een unieke blik achter de schermen op Openwervendag. In 2023 volgt ook de aansluiting op het warmtenet. Daarna werkt de aannemer het interieur volledig af en start de omgevingsaanleg.Net als tijdens de sloopwerken, zijn duidelijke afspraken gemaakt met de aannemers om de hinder van voor de omgeving te beperken en de veiligheid te garanderen. Er is onder meer een verbod op zwaar werfverkeer tijdens de schoolspits. Ook de uitvoering gebeurt volgens alle wettelijke vereisten en gunningscriteria.
Bovendien worden de werken nauw opgevolgd door een gedreven werfteam, dat afstemt met de buurt en handelaars. Iedereen kan met vragen of opmerkingen op elk moment terecht bij het gratis contactpunt van de stad, 1788.