'We don't do discounts, we do fair prizes.' Met die slagzin op de Sofacompany webshop maakt het Deens meubelmerk duidelijk dat je bij hen niet hoeft aan te kloppen voor waanzinnige Black Friday sales. Het hysterisch koopjesjagen matcht immers niet met Sofacompany's visie rond duurzaamheid. Duurzaam ondernemen is echter niet snel een sprintje trekken. Dat beseffen ze bij Sofacompany maar al te goed. Al enkele jaren zet het interieurmerk volop in op een ecologisch verantwoord productieproces: van stoffen gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen tot meubeltransport met elektrische vrachtwagens. Line Nevers Krabbenhøft, Head of Design bij Sofacompany, praat ons in sneltempo bij over de ecologische marathon van het bedrijf.
Vorig jaar lanceerde Sofacompany Green Friday, als alternatief voor Black Friday. Wat hield dat initiatief juist in?
Line Nevers Krabbenhøft: “Tijdens Green Friday gaven we geen kortingen maar plantten we via 'Trees for the Future' maar liefst 50 bomen bij iedere aankoop. Maar ook wij deden dus in het verleden mee aan Black Friday. Vorig jaar ging er echter een knopje om. We wilden geen deel meer uitmaken van een actie die volledig indruist tegen onze visie rond duurzaamheid. Black Friday staat voor hysterie en massaconsumptie, terwijl wij net voorstander zijn van slim en bewust consumeren. We willen tevreden klanten aan ons merk binden op lange termijn. Het is ongelooflijk met hoeveel kortingsacties merken de consument proberen te verleiden: zomersolden, Single’s Day, koopzondagen, … Terwijl ik net geloof dat de consument van vandaag kiest voor transparantie en openheid. Merken moeten hun vertrouwen verdienen, en dat kan niet met de ene aanbieding na de andere, om je producten te slijten aan dumpingprijzen. Daarom besloten we om niet meer deel te nemen aan Black Friday.
Hoe probeert Sofacompany het verschil te maken?
Line Nevers Krabbenhøft: “Ons motto bij Sofacompany is ‘democratische duurzaamheid’. Dat wil zeggen dat we duurzaam design toegankelijk willen maken voor een breder publiek. ‘Ecologisch’ staat nog te vaak gelijk aan een hoge kostprijs. Wij willen dat duurzaamheid een bewuste én betaalbare keuze wordt. Daarbij is het belangrijk dat producten lang meegaan. Daarom bieden we sinds het begin levenslange garantie op onze meubelframes en gaan we voor duurzame initiatieven. We doen dit stap voor stap en nemen de hele productieketen onder de loep. Zo gebruiken we FSC-gecertificeerd hout en kiezen we voor groener transport, een duurzame productie. Ook ons atelier draait op zonne-energie. Daarnaast ondersteunen we milieu-ngo’s en projecten om onze CO2-uitstoot te compenseren. Ook ontwikkelen we nieuwe meubelstoffen, gemaakt van gerecycleerde en biologisch afbreekbare materialen. En last but not least lanceerden we onlangs een collectie afneembare hoezen. Zo kan je je zetel een ander kleurtje geven, zonder dat je meteen een nieuw exemplaar hoeft te kopen. Ik ben best trots op de manier waarop Sofacompany haar onmiskenbare design integreert in een duurzaam verhaal.”
Bij Sofacompany beheren jullie het volledige proces zelf, van de creatie van een ontwerp tot de levering bij de consument. Wat betekent dat voor die duurzaamheidsoefening?
Line Nevers Krabbenhøft: “Het grote voordeel is dat er geen immense kloof is tussen ontwerp en productie. Aangezien we controle hebben over de hele keten, is het gemakkelijker om het proces te optimaliseren en te ‘vergroenen’. We beslissen immers zelf wat, wanneer en hoe we onze producten realiseren. Het geeft ons ook de mogelijkheid om op kleinere schaal te produceren, zodat we niet overblijven met gigantische overschotten.”
Wat is jouw rol als Head of Design binnen die processen?
Line Nevers Krabbenhøft: “Ik brief zowel onze interne als externe designers. Daarbij houd ik duurzaamheid altijd in het achterhoofd. We zijn ons heel bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben als bedrijf want elk product begint bij het ontwerp. Duurzaamheid is een breed begrip, dus ik probeer mijn team aan te moedigen om rekening te houden met alle aspecten. Dat kan gaan van het ontwerpen van zetels die jarenlang meegaan tot afneembare hoezen, waardoor de levensduur van een item ook verlengd wordt. Maar ook in de materiaalkeuze of het transport kunnen we het verschil maken. Voor mij is het belangrijk dat we bij elke stap in het proces keuzes maken die op lange termijn verantwoord zijn en dat ook blijven. Maar natuurlijk blijf Maar uiteraard staan de look en het comfort voorop, want niemand koopt een ecologisch verantwoorde zetel die er niet mooi uitziet of ongemakkelijk zit.”
Hoe ‘groen’ is de meubelsector in het algemeen?Line Nevers Krabbenhøft: “Er is absoluut nog ruimte voor verbetering. Maar ik heb wel het idee dat onze sector steeds groener wordt. Is het niet in de visie van bedrijven, dan wel door de consument die zich steeds bewuster wordt van zijn levensstijl. Designers willen vandaag absoluut een verschil maken op dat vlak. Ik kan me zelfs geen productieproces voorstellen waarbij duurzaamheid geen rol speelt.
Welke duurzame merken en hun verhalen inspireren jou?Line Nevers Krabbenhøft: “Veel nieuwe designers die nu afstuderen, deden research naar duurzaamheid en zijn er heel bewust mee bezig. Hen vind ik heel inspirerend. Daarnaast denk ik ook aan commerciële merken zoals H&M, Ege Carpets, pioniers op het gebied van duurzaamheid, en TAKT, een Deens meubelmerk.”
Aanbevolen voor jou
Meer over Meubelen
Organische vormen blijven de trend in het interieur in 2025
6 januari 2025Mooie vitrinekasten voor een stijlvolle uitstraling
20 december 2024Welke meubels zijn onmisbaar in de woonkamer?
18 december 2024Waarom een vakkenkast van Zen-Lifestyle jouw interieur verrijkt
6 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam